Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målmedveten utveckling

Annons

Två procent av svenskarna är synskadade, tio procent av befolkningen, en miljon, har någon form av hörselskada.

- I Borlänge kan det vara betydligt fler än dessa tio procent. Det är troligt med tanke på alla arbetsplatser där bullernivån varit hög, säger Lars-Åke Henningsson som själv är hörselskadad och i höst arbetat sex år som hörselinstruktör.

- I vårt arbete är det viktigt att vara en medmänniska, att finnas till för dem som behöver vår hjälp, betonar Britt Henningsson som tidigare arbetade inom vården. Som syninstruktör har Britt arbetat tolv år. Båda är anställda av kommunen.

Många får kontakt med Britt och Lars-Åke genom syncentralen och hörselcentralen i Falun. De båda har gemensamma informationer till personal inom vården och samarbetar med de hörselskadade och synskadades föreningar. Vidare är hembesök en stor och viktig del av arbetet.

- De äldre har svårt att ta till sig allt nytt. I hemmet kan de känna sig lugna och trygga, säger Britt Henningsson om de hjälpmedel som finns, en del av dem är inte så lätta att använda.

Praktiska råd om hur hjälpmedlen ska användas är en del av den service som erbjuds.

Råd i hemmet kan gälla rätt belysning, för synskadade, eller att en hörselskadad motiveras att använda sin hörapparat.

Äldre kan behöva lite extra stöd vid kontakterna med olika inrättningar.

- E-post och Internet har ökat möjligheterna enormt, framhåller Lars-Åke Henningsson som är med i ett nätverk för hörselskadade.

Då det gäller den tekniska utvecklingen har den stadigt gått framåt då det gäller datorer. Därmed har också möjligheterna att skapa snabba kommunikationsvägar ökat.

För syn- och hörselskadade erbjuds kurser och rehabiliteringsveckor.

Syninstruktör och hörselinstruktör lämnar information om allt som rör rätten till kostnadsfri hjälp och stöd.

- Det finns ingen fråga som är för enkel att ställa till oss. Det är en rättighet att utnyttja alla möjligheter att få hjälp, framhåller Lars-Åke Henningsson.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons