Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet om högst 270 vägdöda spricker

Annons

Målet att trafiken i år ska får kräva högst 270 dödsoffer spräcks troligen i nästa vecka.

Statistiken tyngs främst av allt fler olyckor med motorcyklar och mopeder.

Redan har 260 personer omkommit i trafiken på vägarna i år. Det är 15 fler än under samma tid i fjol, det vill säga från den 1 januari till och med den 31 juli.

Riksdagen beslöt hösten 1997 om den så kallade nollvisionen som anger den långsiktiga ambitionen att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i några trafikolyckor. Våren 1998 fastställde riksdagen etappmålet, högst 270 omkomna under 2007.

Han anser att målet hade varit fullt möjligt att nå om man vidtagit alla kända och beprövade åtgärder.

Enligt Tingvall har mycket gjorts i trafiksäkerhetsarbetet de senaste tio åren men ännu mer hade kunnat göras.

Det finns riksdagsbeslut om att komplettera dagens fartgränser med nya nivåer, som 40 och 80 kilometer /timmen. De är tänkta att börja gälla från kommande årsskifte.

Ett nytt etappmål för minskning av trafikdödade ska sättas upp vid årsskiftet.

Den totala olycksutvecklingen har de senaste åren varit ganska oförändrad, men en dramatisk ökning har märkts i fråga om omkomna motorcyklister och mopedister.

Om man räknar bort alla mc-och mopedolyckor och alla rattfyllerister, har antalet omkomna minskat med 30_40 procent sedan början av 2006, enligt Tingvall.

Ökningen av mc-olyckor förklaras med att motorcyklarna blivit så många fler på vägarna och det återspeglas i olycksstatistiken.

Den största enskilda gruppen svårt skadade i trafiken är unga mopedister.

I fjol dödades 55 motorcyklister och 15 mopedister och 1|214 motorcyklister och 1|971 mopedister skadades. 1996 skadades 837 motorcyklister och 723 mopedister. Hittills i år har 25 motorcyklister och sju mopedister omkommit, uppgifterna om antalet skadade under denna tid är inte tillgängliga än.

Förra året omkom totalt 445 personer och omkring 4|000 skadades allvarligt i trafiken.

TT

Mer läsning

Annons