Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målartraditioner spreds i bygden

Annons

För att kunna bevara gamla hus på ett bra sätt, måste man renovera dem enligt gamla metoder. Därför anordnades på söndagen en byggnadsvårdsdag på Runnbergsgården i Saxdalen.

- Vi gör det i pedagogiskt syfte. För att sprida kunskap i bygden om byggnadsvård, förklarade Elisabet Olsson från Småskalig landsbygdsutveckling, som tillsammans med Rävvåla kulturförening och Ludvika kommun anordnade dagen.

Sålunda samlades en stor mängd bybor på Runnbergsgården, för att i stekande hetta lära sig allt om färger, målning och oljning.

- Det blir fler sådana dagar, med andra teman än just färg. Vi hoppas kunna starta ett nätverk för ändamålet.

På förmiddagen kokades rödfärg i stora kvantiteter. Med en del av denna målades sedan ena gaveln på gårdshuset. Lars Åhlström, ordförande i kulturföreningen, och sekreterare Leif Isaksson fick det uppdraget.

Rolf Tolander från Degerfors lärde ut om färghistorik.

- Förr målade man för att se rikare ut. Tegelfärg för att det skulle se ut som tegel, till exempel.

Under dagen fick besökarna lära sig denna teknik. Kanske någon gick hem efteråt och förvandlade en furudörr till ekdörr.

Vid ett annat bord visade Lennart Rylander hur fönsterrenovering går till.

- Den här dagen blev väldigt uppskattad. Folk har varit positiva. Det finns ett stort behov av att lära ut dessa konster, berättade Elisabet Olsson.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons