Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mål 3-pengarna slut ett år för tidigt

Annons

Christina Lukasson, regionschef för Svenska ESF-Rådet i Dalarna, som administrerar Mål 3-programmet har begärt mer pengar.

I dag, i samband med ett möte med landets övriga regionschefer, hoppas hon få en fingervisning om det blir nya pengar. Hon vågar inte tro att det blir avslag från centralt håll i Stockholm.

- Nej, usch, fy, det får inte hända, säger Christina Lukasson och tycks rysa vid tanken.

Det var för drygt ett år sedan som Växtkraft Mål 3 satte fart ordentligt. Tanken var att både arbetsplatser, företag och de anställda skulle få tillfälle att utvecklas genom utbildning och ökad kompetens.

Satsningen skulle finansieras genom pengar från EU, regeringen och företagen själva.

Dalarna fick 73 miljoner kronor som skulle räcka åren 2000, 2001 och 2002.

Men nu visar det sig att detta har blivit så populärt hos dalaföretagen att pengarna redan tagit slut, trots att 2002 just har börjat.

- Nu måste vi dra åt handbromsen, säger regionschefen Christina Lukasson.

Hon berättar att de som redan beviljats pengar för första delen av programmet som innebär analys av företaget också ska kunna söka och få pengar för nästa steg som innebär kompetensutveckling av personalen.

- För att klara steg två ekonomiskt måste vi nu stoppa besluten om nya företag. Men det är viktigt att poängtera att de företag som fortfarande är intresserade ska komma in med ansökan. De läggs i turordning tills vi får nya pengar. Jag förutsätter nämligen att det kommer att gå bra.

Företag som är verksamma i Malung, Vansbro, Orsa och Älvdalen, samt Venjan och Våmhus församling i Mora kommun omfattas inte av stoppet. Detta är nämligen glesbygdskommuner som också ingår i EU:s Mål 1 som administreras av länsstyrelsen. För dem gäller därför andra regler.

Sedan slutet av 2000 är det 530 företag i Dalarna som beviljats pengar enligt Mål 3. Och intresset bara fortsätter öka.

Samma tendens finns också ute i landet. Christina Lukasson berättar att hon fått liknande signaler från bland annat Västerås och Göteborg.

Därför är detta en av de viktigare frågorna när regionscheferna för ESF-rådet i dag träffas i Stockholm.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons