Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktskiftet i Falun

Annons

Valet i Falu kommer att fortsätta vara en rysare ända till onsdag kväll. När de röster som fanns tillgängliga hade räknats sent i i söndags kväll ledde det borgerliga blocket med 0,3 procent. I antal röster är det 97 stycken.

Att det socialistiska blocket inklusive miljöpartiet ändå fick ett mandat mer beror på att varje valkrets räknas för sig.

Men ett stort antal röster är oräknade. Hur många det kommer att handla om vet inte Lars Gustavsson på länsstyrelsen för dagen.

Till att börja med finns ett antal röster som i söndags bedömdes som ogiltiga av en eller annan anledning. Dessa ska noga studeras en gång till för att se om några ändå kan godkännas.

Sedan finns det ett antal poströster som valförrättarna i vallokalerna bedömt som felaktiga och som också ska gås igenom en gång till.

Men det som verkligen kan avgöra valet är alla de poströster som ännu inte är räknade och de fortsätter att komma in ända till onsdag morgon.

Vid förra valet handlade det om 350 poströster. Hur många det blir i år kan ingen för dagen sia om.

Ytterligare en osäkerhetsfaktor finns som är alldeles ny för det här valet. Numera kan alla utlandssvenskar brevrösta från alla länder. De behöver inte längre ta sig till konsulat eller ambassad dit det ibland kan vara lång väg.

- Sannolikt kommer ett stort antal utlandssvenskar därför att välja att brevrösta när de har den här chansen, säger Lars Gustavsson.

Det som sedan avgör valet är inte i första hand vilket parti eller vilket block som får rösterna utan i vilken valkrets de hamnar.

De rösterna kan tippa över valsegern till det borgerliga blocket men det kan lika gärna innebära att söndagens valresultat står sig.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons