Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktskifte i London, Blair mot Gaza

Annons

Tony Blair har avgått. Efter en sista, känslosam, debatt i underhuset lämnade han i eftermiddag över premiärministertiteln till Gordon Brown och befriades sedan formellt från ämbetet av drottning Elizabeth|II.

Nu väntar jobbet som sändebud i Mellanöstern.

Strax efter 14.30 svensk tid lämnade paret Blair Buckingham Palace efter att Tony Blair av drottning Elizabeth|II befriats från ämbetet som brittisk premiärminister.

Innan han satte sig i premiärministerns tjänste-Jaguar för att besöka drottningen hyllades Tony Blair unisont av underhuset.

I och med att Blairs 83:e debatt i underhuset garanterat blir den sista tog han sig en del friheter. På en knepig fråga om religion reste han sig upp och utbrast:

Konservative sir Nicholas Winterton krävde besked om den europeiska "byråkratins kvicksand" som han menar förslaget till nytt EU-fördrag innebär, men bröt ut i charmat skratt när Blair svarade:

I känslosamma slutkommentarer förklarade sedan Blair sina känslor inför det månghundraåriga parlamentet.

Det talas om en ny politisk era som gryr, både för Storbritannien och det Europa där Blairs duster med EU och om Irak satt sådan prägel på utvecklingen.

Gordon Brown har varit Blairs trogne och framgångsrike finansminister sedan 1997. I eftermiddag får han till slut utdelning på den pakt som enligt sägnen de två ambitiösa männen slöt vid en middag på tu man hand på Londonrestaurangen Granita en majkväll 1994 _ att den yngre mer mediemässige Blair först skulle ta makten från Margaret Thatchers Tories, för att sedan ge Brown chansen.

Brown har nu en vansklig hemläxa i eftermiddag _ att möblera om regeringen tillräckligt kraftigt för att visa att han är sin egen man, men inte så mycket att bilden skakas av ett fortsatt stabilt Labourstyre.

Det formella maktskiftet ägde rum i bokstavlig snålblåst i ett för årstiden ovanligt kylslaget London, och Blair hade en sista fientlig demonstration att vänta _ föräldrar till dödade brittiska Iraksoldater samlades vid Downing Street.

Blair har bekräftat att han har erbjudits och tackat jag till posten som Mellanösternsändebud för "Kvartetten", som består av FN, EU, USA och Ryssland.

Den avgående brittiske premiärministern ser likheter med det framgångsrika arbetet med att skapa fred i Nordirland. Bara man har tålamodet så kan det gå, ska Blair ha resonerat när han tog på sig uppdraget.

Varken Toryledaren David Cameron eller någon annan krävde under den sista underhusdebatten besked om vad Blair ska göra härnäst, men den blivande expremiärministern uttalade sig ändå om sitt blivande arbete som Mellanösternsändebud _ trots att det då inte var formellt klart.

Ledamoten Richard Burden antydde att för att lyckas med fredsuppdraget måste Blair prata med av väst bojkottade rörelser som Hamas.

Den nordirländske ledaren Ian Paisley önskade Blair lycka till, och drog paralleller mellan den israelisk-palestinska konflikten och den nordirländska fredsprocessen.

Tony Blair stannade, innan han besökte drottningen, till på Downing Street för att säga farväl till medarbetare.

TT

Mer läsning

Annons