Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktmissbruk i Guds namn

Annons

Jag blir djupt upprörd när jag läser de anonyma insändarna som i Guds namn fördömer homosexualitet.

Att en del människor, även kristna, har svårt att våga leva ett liv som fria och tänkande människor och i stället behöver den trygghet som auktoritetstro ger, är förståeligt och kanske ingenting man kan klandra någon för.

Men när sådan mänsklig svaghet inte får vara just mänsklig svaghet, utan utmålas i Guds namn till något fint, då hamnar man lätt i en fördömande inställning till livet och världen utanför sin egen snäva verklighet.

Har man en hierarkisk Gudsbild med en Gud som vägrar låta människor växa, förblir man omogen. Ser man sig dessutom som representant för den guden kan man bli direkt farlig.

Sina egna maktbehov kan man då anse vara sanktionerade uppifrån. Man säger sig bara lyda order och ens maktmissbruk maskeras till kärlek. När man kränker andra kallar man det för kärleksfull tillrättavisning.

Förutom att många människor far illa av detta inom kyrkan, skräms andra bort från allt vad andlighet heter. Detta är tragiskt då varje människa har rätt till en egen tro som hon ska få uttrycka och därigenom växa i. Detta i samspel med andra i en öppen och respektfull miljö som kyrkan skulle kunna vara.

"...den enda uppgift som vi har som kristna är att göra det möjligt för var och en att leva och älska. Vår uppgift är inte att omvända människor utan att ge dem mod att ge sig ut på djupet och bli det som de är ämnade till." (Biskop John Shelby Spong)

Christer Modin

kyrkomusiker

Mer läsning

Annons