Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktkampen är långt ifrån över

Annons

Att i dag räkna in miljöpartiet i det röda blocket är egentligen lika fel i Falun, som på riksplanet.

- Vi tillhör inte någon sida och det är sakfrågorna som är de viktigaste för oss, säger Jan Lindholm.

Redan på valnatten, när moderatledaren Mikael Rosén såg åt vilket håll som det lutade för de borgerliga partierna, kontaktade han Jan Lindholm för en första sondering.

Och han är i dag mycket intresserad av att få med miljöpartiet i det borgerliga lägret som då skulle ge det makten.

- Ja det kan jag tänka mig. Har vi samarbetat med sex partier borde det gå också med sju. Så svårt kan det inte vara att komma överens, säger Mikael Rosén.

Men även om miljöpartiet tidigare har sagt att det kunde vara intresserat av att samarbeta med den borgerliga sidan är partiet svårflörtat.

- Jag utesluter inte något parti som kan erbjuda oss det bästa paketet och det är oavsett blocktillhörighet. Den som försäkrar att man vill driva den gröna politiken vill vi samarbeta med, säger Jan Lindholm.

Och samarbete behöver inte alls innebära att partiet går in i en fast koalition, påpekar han.

- Det finns hur många olika samarbetsformer som helst, säger han.

Jan Lindholm utgår ifrån att socialdemokraterna också kommer att göra sina sonderingar för att försöka hitta en bredare lösning.

- Jag förväntar mig att de ska lösa det här utan att fråga mig om någonting men jag är pratbar för alla, säger han.

Och visst funderar socialdemokraterna. Men de vill för dagen inte säga ett dyft om vad de tänker på. Att ha miljöpartiet som någon sorts vågmästare och få hoppande majoritet är definitivt ingen drömsituation, anser Jonny Gahnshag.

- Det kan verkligen köra ihop sig i nämnder och styrelser där man kommer ner på sakfrågor, säger han.

Även om socialdemokraterna i dagsläget väljer att ligga lågt krävs det inte för mycket fantasi för att gissa att partiet sneglar på den borgerliga mitten. Folkpartiet är kanske inte högprioriterat men centern kan vara det.

Centern har ännu inte blivit uppvaktad men väntar sig att bli det från något håll.

- Vi är öppna för att prata med alla för Faluns bästa. För min egen del är inte blockpolitiken avgörande. Det viktiga är vilka resultat man kan uppnå, säger Dan Westerberg

Huruvida övriga partikamrater är av samma åsikt återstår att se när olika samtal väl kommit igång. Troligen tar det ett par veckor innan Faluborna får veta vilka som kommer att styra över dem.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons