Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäktigt i Ludvika Ulrika kyrka

Annons

Ludvika oratoriekör, Grangärde kyrkokör, Grängesbergs orkesterförening och dessutom sångare från Säfsnäs kyrkokör- tonerna blev mäktiga och vackra när svenska kyrkan i Ludvika och Grangärde på söndagskvällen bjöd in till Requiem i Faurés anda.

En välbesökt kyrka kunde lyssna till en, kanske något oväntad, inledning signerad Maurice Ravel och hans Pavane pour une infante défunte.

Grängesbergs orkesterförening under ledning av Erik Nordström lyfte nästan det kandelaberupplysta taket med mäktiga stråkar och fick åhörarnas blickar att tindra i kapp med de levande ljusen i bänkarna. Clara Heinemanns harpa förgyllde ytterligare och fick änglarna att småle från predikstolen.

Introduktionen följdes av Gabriel Faurés Sicilienne, med soloinsatser av Mona Wikström på spröd och vackert kvirrande flöjt innan den egentliga Faurés messe de Requiem inleddes och körerna tog ton i mäktigt samförstånd.

Requiemsmässans texter har förutom gregorianska melodier också använts för flerstämmiga tonsättningar och berömda sådana har skrivits av bland annat Mozart och Verdi, liksom av söndagskvällens Gabriel Fauré, som de lokala körsångarinsatserna gjorde stämningsfull rättvisa.

Dirigenterna Erik Nordström och Jörgen Engström ledde sina tonsäkra musikanter med milda och säkra gester.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons