Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktfullkomlighet

Annons

Efter en lång debatt i kommunfullmäktige i Borlänge den 21 juni, om vilken process som bäst skulle passa i Borlänges sociala arbete med barn- och ungdom, stegade Pia Pederson (s) upp i talarstolen och förkunnade ungefär så här: "Det är inte oppositionen som bestämmer, det är vi socialdemokrater!"

Bakgrunden var svaret på folkpartiets motion om att låta personal inom social- och skolförvaltningen ta del av en omvittnat framgångsrik metod i Strömstad med snabba insatser för barn och ungdom med olika problem. Frukten var stora ekonomiska besparingar.

Det skulle inte kosta många kronor att låta Borlängepersonal på ort och ställe skaffa sig kunskap om "Strömstadsmodellen". Personal inom både socialtjänsten och barn- och skolförvaltningen hade uttryckt sitt intresse för modellen.

Nej, istället anlitar socialnämndens majoritet (s + v) en konsult från Göteborg för att för 1250 kronor per timme starta en process i Borlänge. Hon anlitades under hösten 2005 och kommer att fortsätta under 2006.

Pia Pedersons och flera andra socialdemokraters inlägg saknade fullständigt ödmjukhet inför fp-oppositionens förslag. Så går det till, när makten sitter i högsätet.

Om vi i alliansen får bestämma efter den 17 september, blir det ett mjukare Borlänge.

BRUNO BLOMQUIST (FP)

Mer läsning

Annons