Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktens arrogans

Annons

När Marita Ulvskog avfärdade socialdemokraternas usla opinionssiffror som resultat av missvisande rapportering i media, kändes det som ett nytt uttryck för en översåtlig "vi-vet-bäst"- attityd. Någon vilja till eftertanke var svår att upptäcka.

Göran Persson sjöng på samma melodi, när han som svar på en fråga från K G Bergström i tv återigen skyllde på medierna. I stället pekade han på hur uppskattad han kände sig i kretsen av sina EU-kollegor.

Leila Freivalds påstod att frågan om EU:s nya grundlag var för komplicerad för att kunna avgöras av oss väljare. Tydligen är vi dummare än medborgarna i andra EU-länder.

Marita Ulvskog har rutin på att strunta i ofördelaktiga opinionsundersökningar. I februari ville över 50 procent av svenskarna folkomrösta. Endast tio procent ansåg att beslutet skulle fattas av sittande riksdag. Ulvskog vevar floskler om hur litet Sverige berörs av den föreslagna konstitutionen. I själva verket handlar det om Sveriges suveränitet.

Socialdemokratiska sympatisörer borde ha skäl att vara extra besvikna. Partinamnet anspelar på ordet demokrati.

I Frankrike ska man rösta om EU-konstitutionen den 29 maj. Där har man gjort en författningsändring inför valet. I Holland genomför man den 1 juni den första folkomröstningen sedan landet blev en parlamentarisk demokrati 1848. Omröstningen är inte bindande, men en majoritet av partierna har lovat att respektera resultatet.

Alla som vill upprätthålla demokrati uppmanas att engagera sig för att få en folkomröstning till stånd även i vårt land.

GÖSTA WIKDAHL

Mer läsning

Annons