Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Makten ligger i männens händer"

Annons

Trots alla diskussioner om behovet av att föryngra kommunpolitiken är medelåldern bland Leksands kandidater 50 år medan befolkningen har en medelålder på 40 år.

Leksand följer därmed riksgenomsnittet mycket väl.

Ser man till könsfördelning kan man dra ytterligare paralleller.

41 procent av kandidaterna är kvinnor och endast tre av de nio partier som kandiderar till kommunfullmäktige i Leksand har en kvinna i topp på valsedeln.

- Det är mycket allvarligt. Toppnamnet har ett viktigt symbolvärde. Här återfinns oftast partiernas tunga politiker. Makten är alltså fortfarande i männens händer, säger statsvetaren Gun Hedlund i Örebro när hon nyligen kommenterade motsvarande siffror i tidningen KommunAktuellt.

Lotten Kluck representerar både de unga och kvinnorna i sin roll som folkpartiets ledare i Leksand. Hon och partivännerna har verkligen försökt att engagera fler unga och kvinnor inför höstens val utan att lyckas.

- Det är så många som har sunda åsikter och det finns mycket av köksbordspolitik i Leksand. Men så som politiken är utformad i dag så måste man välja bort en del av familjelivet för att kunna engagera sig, säger hon.

Enligt Kluck har politiken fastnat i gamla och omoderna former medan bland annat könsrollerna i stor utsträckning har förändrats och utvecklats.

- Hur gör man till exempel som ung, ensamstående mamma när alla möten sker på kvällstid då det inte finns tillgång till barnomsorg, säger hon.

Kluck ser gärna att man hittar nya former och i högre utsträckning utnyttjar modern teknik i det politiska arbetet. Inom folkpartiet träffas man ofta via e-post - en form som passar Lotten Kluck ypperligt.

Kvinnor prioriterar ofta andra frågor än män, vilka värden tror du Leksand går miste om med den köns- och åldersfördelning som råder i dag?

- Jag tror att vi går miste om en mer konstruktiv dialog om hur problemen inom de mjuka områdena kan lösas. Kvinnor engagerar sig på ett annat sätt i de mjuka frågorna.

Folkpartiet har bara ett mandat i Leksand. Hur många har ni efter höstens val?

- Minst tre.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons