Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makten korrumperar

Annons

Trots ökade skatter så blir kvaliteten sämre i "vård, skola och omsorg". Om det hade rört sig om mindre viktiga tjänster som hårklippning så hade vi kunnat välja en bra frisör istället för en dålig.

Men när det gäller livets allra viktigaste tjänster så är det bara en mycket liten och mycket rik minoritet som kan välja. Vi andra får betala alltmer för något som fungerar allt sämre.

Vi som lever i "verkligheten" - vi som har barn i skolan eller anhöriga som behöver vård och omsorg - vi kan se att det mesta har blivit sämre. Om man följer med i tidningar och tidskrifter och följer forskning så bekräftas den bilden.

Men det konstiga är att politikerna och de alltmer politiserade tjänstemännen i kommuner och landsting ger en helt annan bild av "verkligheten".

Enligt dem är allt frid och fröjd och allt blir bara bättre och bättre.

Jag har läst massor av verksamhetsberättelser, utvärderingar, utredningar och debattartiklar under de år jag har varit aktiv inom politiken. Detta har gjort att jag inte längre litar på de uppgifter som kommer från maktapparaten.

Efter noggrann granskning har jag kommit fram till följande: Man förvanskar, man förtiger, döljer och tystar ner viktiga men obekväma uppgifter, ibland förekommer det direkta lögner.

Politikerna granskas av sina egna kompisar. "Jag kan ju inte sätta dit mina egna partikamrater", som en borgerlig partiledare (ej fp) en gång sa till mig.

Jag har aldrig under mitt 46-åriga liv träffat på en så ohederlig social miljö som den politiska. Detta trots att majoriteten av politikerna, såvida jag kan se, är ovanligt bra och hedervärda personer.

Det osunda finns i den politiska kulturen och i systemet - inte hos enskilda politiker. Men det finns förvisso grovt ohederliga politiker, framförallt i politiska toppositioner.

Det är mycket illa att det inte går att lita på uppgifter från maktapparaten - politiker och chefstjänsteman. Vi fritidspolitiker är helt beroende av det beslutsunderlag vi får. Vi har för det mesta inget annat att utgå från, vi kan ju inte ha fördjupad sakkunskap om allting.

Om beslutsunderlaget (utredningar, revisionsberättelser med mera) är undermåligt, så blir besluten därefter. Om man förtiger och döljer det som fungerar dåligt i exempelvis vård och skola, så kan vi ju inte förbättra någonting.

Och detta är ett av de systemfel som gör att kvaliteten försämras trots att vi betalar mer i skatt.

Makt korrumperar. Makten lockar personer som är olämpliga som makthavare. Makt som inte kontrolleras lockar till missbruk. Darför bör all politisk maktutövning kontrolleras av oberoende och kunniga personer.

Demokratin missgynnas av att det mer och mer växer fram en politikerklass, med egna privilegier och en egen exklusiv arbetsmarknad. Makthavare skyddar varandra och gynnar sina egna intressen, medborgarna kommer i andra hand.

Fördelen med demokrati är att detta går att förändra. Makthavare kan bytas ut. Men då krävs det att man låter bli att stödja en osund politisk kultur. Den politiska landstingsledningen fungerar uselt, den bör bytas ut.

Därför var det fel av mina partikamrater att stödja vänstermajoriteten i den fortsatta nedrustningen av Ludvika lasarett.

JARI ANTELL

Jari Antell är ordförande i folkpartiet i Smedjebacken och han är suppleant i landstingsfullmäktige.

Mer läsning

Annons