Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makteliten ska ut och cykla

Annons

Det säger Bertil Höök, teknisk chef vid kommunen och mannen bakom idén.

- Vi från tekniska förvaltningen och nämnden vill informera politikerna om vår verksamhet. Efter cykelvägen kommer vi förmodligen att ha stationer där vi ger information om vår verksamhet, berättar Höök.

Han medger utan omsvep att en baktanke är att politikerna ska förstå värdet av de cykelbanor som byggts runt om i kommunen.

- Just cykelbanan från Skuthamn och ut mot Brunnsvik är nog den mest frekventerade motionsanläggningen i kommunen - och dessutom den billigaste, konstaterar Bertil Höök.

Genom att politikerna får ge sig ut och cykla själva så kanske möjligheterna ökar att de i höstens budgetarbete anslår mer pengar till nya cykelbanor.

- Vi håller just på och sammanställer en lista med alla de önskemål om investeringar som förvaltningarna lämnat in till oss.

- Vad gäller cykelvägarna så föreslår vi tjänstemän på tekniska att en cykelbana mellan Persbo och Gräsberg prioriteras nästa år. Det rör sig om en sträcka på drygt en kilometer och vi har beräknat kostnaden till ungefär 1,3 miljoner.

Bertil Höök berättar att kommunen avsiktligt väntat med detta cykelvägsbygget då man trott att nya riksvägen äntligen skulle börja byggas. Senaste budet är dock att bygget dröjer och kommer i gång tidigast runt 2008 och därför menar tekniska att en cykelväg hela vägen upp till Gräsberg nu måste prioriteras.

- I övrigt så vill vi nästa år bygga cykelväg mellan Björnhyttan och Saxdalen. Det är en sträcka på 1,5 kilometer och blir det en grusad cykelväg stannar kostnaden vid 1,6 miljoner, blir den asfalterad kostar det två miljoner.

Tekniskas målsättning är att det inom några år ska finnas sammanhängande cykelvägar runt Väsman. I flerårsbudgeten sägs det att cykelvägen från Stensbo ska byggas ut till Sunnansjö år 2005, något som kommer att kosta 3,5 miljoner.

Blir detta verklighet återstår bara sträckan Sunnansjö-Saxdalen innan det blir möjligt att cykla

trafiksäkert runt Väsman.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons