Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäklarens grattis inget värt

Annons

Budgivningen var över och fastighetsmäklaren ringde för att gratulera paret Klintasp. Ett vitt stenhus med stor trädgård i Grycksbo var deras för 1,28 miljoner kronor.

Men lyckan blev inte långvarig. 20 minuter senare hörde mäklaren av sig igen och berättade att paret som nyss lagt sig hade kommit med ett nytt bud.

Trots att budgivningen var över.

Först nu berättade mäklaren att ingenting var klart förrän alla papper var undertecknade.

- Hur kan man ringa och säga grattis utan att informera om vilka regler som gäller? Mäklaren sade bara att han ville skriva kontrakt med oss nästa dag och att det berodde på att husägaren ville ha försäljningen avklarad. Inte för att vi skulle vara på den säkra sidan, säger Tony Klintasp.

Både han och hans fru är skeptiska till mäklarens agerande.

- Hade vi vetat det här hade vi ju kunnat se vart budgivningen landade och sedan gett ett nytt bud. Nu var vi bara med och trissade upp priset, säger Anna Klintasp.

Mäklaren som höll i budgivningen, Rainer Jokelainen på Föreningssparbankens fastighetsbyrå i Falun, beklagar det som hänt men anser inte att han har varit otydlig. På visningen delade han ut allmän, skriftlig information om budgivning samt en teknisk handledning om budgivning på nätet.

När processen var igång antog han att alla hade läst igenom papprena.

- När budgivningen var slut ringde jag till paret Klintasp och sa: "Nu är den här sagan slut. Då får man säga ett litet grattis. Det stora tar vi när säljaren har sagt sitt", säger Rainer Jokelainen.

Att en saga är slut ska alltså tolkas som att budgivningen är slut men inte köpet?

- Ja, jag använde det uttrycket.

Vad är skillnaden på "Ett litet grattis" och "Ett stort grattis"?

- Det betyder att ingenting är klart förrän kontraktet är undertecknat av alla parter.

Varför sade du inte det i stället?

- Det är lätt att säga i efterhand. Jag har ett 50-tal överlåtelser per år och har inte haft några problem tidigare. Dessutom vill jag säga att par nummer två hade läst informationen som jag delade ut på visningen och visste vilka regler som gällde, säger Rainer Jokelainen.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons