Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäklare varnas efter husaffär

Annons

Fastighetsmäklaren sålde ett hus för ett tyskt pars räkning. Av fastighetsmäklarnämndens utredning framgår dock att säljarna saknade lagfart både när huset marknadsfördes och när det överläts. Trots det har fastighetsmäklaren i objektsbeskrivningen uppgett för köparna att det tyska paret äger huset.

Enligt fastighetsmäklarlagen är det fastighetsmäklarens uppgift att kontrollerar vem som äger fastigheten, det vill säga kontrollera lagfartsförhållandena. Han ska också sammanställa en skriftlig beskrivning till köparna, göra en så kallad objektsbeskrivning.

Fastighetsmäklaren har i det här fallet alltså både uppgett felaktiga uppgifter i objektsbeskrivningen och brustit i kontrollen av lagfartsförhållandena.

Inte heller står det i köpekontrakt att säljarna saknar lagfart, vilket mäklaren borde sett till att det gjort. Han har inte heller upprättat ett skriftligt avtal med det tyska paret att han på deras uppdrag sköter försäljningen av huset, vilket han också borde ha gjort.

Dessutom har han inte gett köparna en skriftlig beräkning på vilka deras boendekostnader kommer att bli, vilket ingår i hans uppgifter.

Enligt fastighetsmäklarnämnden motiverar alla dessa förseelser var för sig varningar.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons