Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäklare i Dalarna åtalas

Annons

Kammaråklagare Catharina Wikner lämnade i går in stämningsansökan hos Falu tingsrätt avseende de två mäklare i Dalarna som misstänks för grova skatte- och bokföringsbrott.

Wikner påstår att mäklarnas bolag undandragit det allmänna 359 853 kronor i skatt under perioden mars 2001 till februari 2003.

Enligt åtalet ska mäklarna ha gjort detta tillsammans och i samförstånd. Wikner yrkar i den delen ansvar för grovt skattebrott.

Wikner påstår vidare att mäklarna gjort sig skyldiga till grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll, eftersom affärshändelser som totalt uppgick till 1,4 miljoner kronor aldrig togs med i bokföringen för perioden januari 2001 till december 2002.

Mäklarna åtalas också misstänkta för att ha fifflat med sina deklarationer och på det sättet sänkt sin skatt med 361 379 kronor respektive 34 854 kronor för inkomståret 2002.

Catharina Wikner yrkar att mäklarna ska beläggas med näringsförbud.

På torsdagen släpptes mäklarna ur häktet, med motiveringen att de inte längre kan försvåra förundersökningen.

Skattemyndigheten antyder att mäklarna före häktningen kan ha ägnat sig åt att rätta till affärerna.

Säljare som frågat företrädare på bolaget hur de ska göra med föreläggandet påstås ha upplysts om att de lämpligen skulle skicka in det till mäklarna så skulle de svara istället.

"Av de som sålt sina fastigheter under år 2002 är det några som har stort glapp mellan försäljningsdatum och datum då de har betalat försäljningsprovisionen. Kan det vara en tillfällighet eller?" skriver myndigheten i sin förhandspromemoria.

Många kunder svarar att mäklarna hjälpt dem som goda vänner och att det handlat om väntjänster som återgäldats med middagar och whiskyflaskor.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons