Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäklare häktade misstänkta för grova skattebrott

Annons

- Misstankarna har stärkts, säger kammaråklagare Catharina Wikner, som ansåg att männen skulle kunna försvåra utredningen om de släpptes.

Tingsrätten gick på samma linje och häktade männen, som suttit anhållna sedan i tisdags morse.

Att misstankarna gäller grova brott har inte i första hand att göra med storleken på beloppen som mäklarna ska ha stoppat undan.

- Nej, det handlar systematiken, att det här har skett under flera år, säger Catharina Wikner.

Efter de senaste dagarna står det dock klart att det misstänkta fusket gäller mer pengar än skatterevisionen fått fram.

Utredningen går nu vidare. Husrannsakan har gjorts hos mäklarna och fler förhör ska hållas. Åtal ska vara väckt senast 21 mars.

En av mäklarna förnekar brott. Han medger visserligen att det finns ett och annat som inte redovisats på rätt sätt, men menar att det inte skett med flit.

Den andre mäklaren erkänner bokföringsbrott men nekar till resten.

Mäklarna driver tillsammans en framgångsrik firma i Dalarna. Under den senaste tiden har skattemyndigheterna och eko-polisen haft ögonen på företaget.

I början på veckan knackade polisen på hos de två männen, som sedan dess suttit på häktet. Och där får de nu stanna kvar.

Mäklarna själva ville bli försatta på fri fot, bland annat med hänsyn till husköpare som väntade på sina nycklar. Problem som tingsrätten menade skulle gå att lösa på något annat sätt.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons