Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makalösa manicker i Öje

Annons

- De gamla maskinerna är som en drog för mig. Det är rena njutningen att få fart på dem och lyssna till ljudet, sa han medan han eldade på den 70 år gamla råoljemotorn som en gång i tiden troligtvis drev byns eget sågverk.

- Jag kom över motorn då PD-verkstaden inne i Malung revs på 80-talet. Nu har den stått ute i två år men det var bara att tanka och köra igång, säger Mats och i rena glädjen ger han motorn en extra oljedos och den svarar på "snapsen" genom att puffa muntra rökringar ur avgasröret.

Den nära ett ton tunga Bolinder-motorn byggdes i mitten av 30-talet och utvecklar cirka 50 hästkrafter.

I motorutställningen ingick också ett par mindre råoljemotorer, som dock för dagen vägrade att starta. De hade tydligen semester.

I sjön körde Mats också passagerartrafik med sin ångbåt Absolut V, brorsan Per hade turer i sin gamla flottningsbåt med tändkulemotor och David Karlberg ordnade utfärder i sin smidiga ång-slup Myran.

- En sån här avkopplande tur skulle dagens stressade människor göra. Varje dag, tyckte Myran-passageraren Näs Pelle

Eriksson, Malung, som njöt i fulla drag under ångbåtens stilla tuffande ut på fjärden.

Windsurfing var en riktig fluga på 80-talet. Turistbolaget skaffade ett antal bräder som nu legat i förrådet i flera år.

Nu hade bräderna dammats av och det blev tävling. Åtta morska deltagare ställde upp och Camilla Skytt vann finalen före Håkan Karlsson och Björn Andersson, som hade drivit iväg in i Drivis-tjärn.

Yxkastningen vanns av en veteran, Täpp Nils Nilsson, Malung.

Tipspromenaden, med ett 50-tal deltagare, toppades av Ingegerd Kvarnåsen för vuxna och Kristian Mattsson för barn.

Fisketävlingen såg en delad seger mellan Martin Björk och Christoffer Melin med 7 fiskar vardera. Pris för största fisken, en abborre på 20 centimeter, fick Toben Semple.

- Vi hade många besökare och en bra ruljangs hela dagen, konstaterade Öjedagens ansvarige Bengt-Göte Tåli som tillsammans med övrig publik även kunde njuta av en taktfast avslutning på Öjedagen med duktiga Malins Akustiska - Limabördiga Malin Jonsson med sitt band från Vansbro.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons