Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majstång nummer ett

Annons

Välkomnade den cirka 12 000 personer stora publiken i Gropen gjorde Hilda Karin Holm och Björn Arras interfolierade av musik från denna gång ovanligt många fiolspelmän. Bland de sistnämnda deltog också en grupp unga fiolspelare från musikskolan i Leksand vilka tidigare fyllt en extra, fjärde kyrkbåt när båtarna med spelmän, folkdansare med flera anlände till Kajen i Noret med sina majstångsprydnader.

Till musik och till publikens unisona hejarop inkluderat "vågen" hela folkhavet runt restes sedan stången av en mix av roddare från klubben Brudpiga, körsångare, folkdansare och spelmän. till och med högtidstalaren Pelle Lindström var med och hjälpte till. Leksands kyrkoherde Fredrik Lautmann assisterade för andra året med plankan nere vid stångroten.

Högtidstalade gjorde som sagt Pelle Lindström, som även ledde ett leve för midsommaren innan nationalsången sjöngs unisont.

Apropå sång bjöd som vanligt också Leksands kyrko- och hembygdskör under ledning av Henrik Alinder på mycket uppskattad skönsång vid firandet i Gropen. Där avslöts firandet traditionellt med långdanser, som hundratals i publiken glatt och välvilligt deltog i. Danserna leddes traditionellt av Anders Tull.

NILS GUNNAR STORERKERS

Mer läsning

Annons