Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten kritiserar S-vallöften

/
  • Den borgerliga majoriteten, här representerad av Christer Iversen (FP) samt Sofia Jarl och Anders Ahlgren (båda C), är tveksamma till hur Socialdemokraternas vallöften ska finansieras.  Foto: Pär Sönnert

Annons

- När vi sammanställde det de har lovat landar vi på över 100 miljoner kronor, säger kommunalrådet Anders Ahlgren (C).

- Löjligt. Borgarna är bara nervösa, kontrar Bo Billborn (S).

Med bara ett par dagar kvar till valet höjs temperaturen i valrörelsen i Gagnefs kommun. Majoriteten har sammanställt en rad löften och uttalandet som Socialdemokraterna har gett och gjort, både i tidningsartiklar och annonser, och räknat på vad de skulle kosta att genomföra.

- Vi landar på över 100 miljoner kronor. Nu undrar vi hur mycket S har beräknat löftena till och hur de ska betala, säger Anders Ahlgren.

Bland uttalandena märks en cykelväg mellan Mockfjärd och Djurås samt en mellan Gagnef och Djurås.

- Där har vi räknat på runt 30 miljoner kronor. Det är svindyrt med infrastruktur, säger Ahlgren.

Christer Iversen (FP) är kritisk till att S har gått ut i annonser och påstått att bidragen till föreningar har "urholkats under lång tid".

- Tvärtom har det ökat varje år sedan 2003, säger han.

I sin sammanställning hittade majoriteten bara ett uttalande om finansiering.

- Det handlar om att de ska omprioritera i budgeten. Då undrar vi givetvis vilken verksamhet S ska ta bort och hur de tänker prioritera, säger Ahlgren.

- Och var ska pengarna komma ifrån? undrar Stefan J Eriksson (M).

Socialdemokraternas förstanamn Bo Billborn skakar på huvudet åt majoritetens summering.

- Jag har väntat på det här, de gjorde precis samma sak inför förra valet. Den gången blev vi beskyllda för att vilja bygga en simhall för mångmiljonbelopp. Nu är det bland annat cykelvägarna. Var har de fått de här siffrorna ifrån? Flera av de här punkterna råder det politisk enighet om. Jag tycker att man ska vara ärlig när man pratar politik, men det här är oärligt och rent löjligt. Borgarna är bara nervösa, säger Billborn.

Han betonar att S-sidan vill prioritera vården, skolan och omsorgen.

- Framförallt skolan. Om vi vinner valet ska vi sätta oss ner med lärarna och skapa oss ett grepp om situationen i skolan. Det behövs fler resurser till skolan, det är vår hösta prioritet, säger Billborn.

Mer läsning

Annons