Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maja Fernvik-Forsum

Annons

Maja Fernvik-Forsum avled i sitt hem i Klavreström, Småland, den 4 september, i en ålder av 93 år.

Hon föddes i Fernviken, Vika socken, som fjärde barnet i en syskonskara av nio, dotter till Anna och Carl Eriksson.

Redan tidigt insåg Maja att hon ville bli konstnär, och med envishet lyckades hon få sina föräldrar att gå med på att hon utbildade sig till teckningslärare och konstnär.

Maja var den enda av syskonen som flyttade från Dalarna. I Munkfors mötte hon sin blivande make Rune Forsum, även han lärare. De gifte sig 1938 och på 1940-talet föddes barnen Göran, Lena och Urban.

Familjen bodde på olika håll i landet, även i Hedemora under några år på 1950-talet. 1954 fick Rune en tjänst som rektor och Maja som teckningslärare vid läroverket i Vetlanda, inte så långt från Runes hembygd, och familjen flyttade dit.

Efter pensioneringen bosatte sig Maja och Rune i Klavreström. Maja blev änka 1985 men bodde kvar i hemmet till sin död.

Trots att Maja tidigt lämnade Dalarna hade hon hela tiden en del av sitt hjärta kvar i hembygden. Hon följde syskonen och deras familjer med stort intresse och visade stor gästfrihet när vi släktingar från Dalarna kom på besök. Hon såg med sorg sina syskon gå bort en efter en, och nu när Maja är död, finns bara en bror kvar i livet.

Jag, som brorsdotter till Maja, minns henne med tacksamhet och glädje. För mig lever hon vidare i de många vackra tavlor hon målat och genom rödfibblan som vi fått av henne och som trivs i vår trädgård.

Hon målade gärna motiv från naturen. Blåsippor och äpplen hörde till favoritmotiven. Nu har hon lagt ned akvarellfärgerna för alltid och lämnat oss i en tid då äppelträden dignar av frukt.

Minnet lever kvar. Våra tankar går till Majas barn och deras familjer.

Ragna Olofsson

Mer läsning

Annons