Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maj har servat kunder i 51 år

Annons

Hennes affärsbana började 1953 - som springflicka vid Barngarderoben, som fanns på Sveagatan. I 51 år har hon alltså servat kunder, sett Borlänges utveckling och kunnat följa modetrender genom åren. Det har handlat om barnkläder, damkläder, underkläder och skor. Nu är det alltså dags för pension.

Maj Fernlund är född i Gröntuf i Gagnef men uppvuxen i Domnarvet. Efter sju-årig folkskola och fortsättningsskola var det dags att söka arbete.

Det är första juni 1953 och Maj kommer till Barngarderoben och Sigvard Andersson. Plats: Sveagatan mitt emot dagens systembolag.

Affären utökades till damkonfektion och flyttade till ett nybyggt hus vid Stationsgatan, där SE-banken har sina lokaler i dag.

När det nya Handelsbankshuset byggdes 1964 flyttade Sigvard Andersson rakt över Borganäsvägen och tog hand om hela övervåningen plus det utrymme som i dag är entrén till Bragegallerian. I den fastigheten fanns för övrigt Dalarnas första rulltrappa. Tala om historieskrivning.

Första mars 1966 kom Maj Fernlund till nyöppnade Nordströms herr- och damekipering, bytte bransch till damunderkläder och Lindex ett par år senare.

Tre år gick: den första april 1969 kom Maj till Wedins skor och där stannade hon, och de tolv senaste åren har hon varit butikschef där. Med så många är bakom disken kommer också kunskaper.

Maj Fernlund berättar att barnkläderna förr i affären dominerades av overaller. Mycket av det andra sydde mammorna själva.

Borlängeborna, speciellt ungdomarna, är mycket modemedvetna:

r att ungdomar köper mycket skor,

r att new look fortfarande levde kvar litet grann i slutet av 50-talet,

r att kunderna är trevliga att ha att göra med,

r att "profilerna" var fler förr,

r att skorna i dag ska vara spetsiga och smala,

r att klacken i dag ska antingen vara hög eller låg- inget däremellan,

r att det fortfarande finns skomakare i stan. Men vi lagar inte skor så ofta. Vi "reparerar" inte strumpor heller.

Tidigare har Maj Fernlund spelat handboll, varit center i laget, har haft familj och trädgård att sköta, har rest mycket, inte minst i USA. Och ska fortsätta med det.

Om firman skulle råka i bryderi om några blir sjuka har Maj lovat att bryta pensionärstillvaron för någon dag och ställa upp.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons