Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maj blir politisk vilde

Annons

- Jag har behandlats illa av partiet, säger hon.

I 24 år har Maj Eriksson varit politiskt engagerad i kristdemokraterna. Nu hoppar hon av partiet för att bli "politisk vilde". Maj

Eriksson menar att partiets styrelse i Rättvik motarbetat henne både före och efter valet.

- Under partiets nomineringsmöte efter valet stod det dess-

utom klart att jag inte skulle få ett enda politiskt nämnduppdrag, trots att jag var partiets lokala ordförande, säger hon.

När kommunstyrelsens ordförande Jonny Jones kallade till partiöverläggningar kallades hon som partiets toppnamn, partiets lokala ordförande och ledamot av valnämnden. Hon gick emot det egna partiets nomineringar och föreslog sig själv.

- Jag fick stöd av övriga partier. Uppdragen behåller jag, säger hon.

Kristdemokraterna fick två fullmäktigemandat i höstens val

, Maj Eriksson och Magnus Werkmästar. Maj Eriksson är dessutom vald av fullmäktige för den kommande mandatperioden till ordinarie ledamot av socialnämnden. Därmed har hon kommunallagens skydd att sitta kvar på posten, trots moderpartiets missnöje.

- Jag kan inte svika de äldre i kommunen och de som valt mig. Därför jobbar jag vidare. Jag vill att alla ska veta hur det hela gått till, säger hon.

Kristdemokraternas distriktsledning och partikamraterna i Rättvik är uppgivna.

- Vi kan inget göra. Vi ville ha till stånd en föryngring i Rättvik. Maj motsatte sig benhårt det och gick emot alla oss andra. Därmed förlorade hon vårt förtroende. Det är tråkigt att det blev så här, säger Elis Persson.

På fredag ska kristdemokraternas lokala styrelse behandla Maj Erikssons ansökan att lämna partiet.

- Klart är att det inte är någon drömsitts partiet hamnat i. Det är inte heller bra för kommunen. Nu kan vi bara jobba vidare, säger Elis Persson.

Faktaruta:fakta | kd-valet

Totalt 299 röster i höstens val gav kd två av totalt 39 mandat i Rättviks fullmäktige. En uppgång för partiet med knappt en procentenhet, jämfört med valet 1998.

Listettan Maj Eriksson fick 20 personliga kryss.

Listtvåan Magnus Werkmästar fick 37 kryss.

Listtrean Elis Persson erhöll 27 kryss.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons