Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magsjukefall i Vb

Annons

Åtskilliga fall av magsjuka har drabbat bland folk i Ludvika och Smedjebackens kommuner. Men enligt personal verksam inom Västerbergslagens hälso- och sjukvårdsområde finns ännu inget som tyder på att det skulle vara den mycket påfrestande så kallade vinterkräksjukan som härjar.

- Nej, personligen har jag inte kommit i kontakt med ett enda fall av vinterkräksjukan hittills, meddelade Jimmy Liinanki, sjukvårdare på akutmottagningen vid Ludvika lasarett till tidningen på fredagskvällen.

- Och det är lugnt även uppe på vårdavdelningarna. Men skulle kräksjukan börja grassera blir det aktuellt med intagningsstopp för att bryta den så fort som möjligt.

Att skydda sig mot smitta är inte helt lätt, speciellt inte om det är fråga om vinterkräksjukan som är svår att parera. Smittan är nämligen luftburen och det behövs enligt uppgift ganska lite smittämne för att ett sjukdomsförlopp ska sättas i gång.

Men det är aldrig fel att göra vad man kan för att försöka minimera smittoriskerna.

- Handhygienen är viktig och om någon i en familj drabbas och man har tillgång till fler toaletter ska man försöka se till att den som är sjuk använder en separat toalett. När det har gått över är det viktigt att den blir ordentligt rengjord, fortsätter Liinanki.

Ett annat gott råd är att den som drabbas ska dricka mycket hela tiden.

- För man förlorar ju mycket vätska när man kräks och har diarré, slutar han.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons