Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magsjukan orsakar ny kö

Annons

- Förra våren hade vi en lång kö, över 100 personer som väntade på kranskärlsröntgen. Med hjälp av köpengarna arbetade vi extra, både på vardagar och helger. Till hösten hade vi arbetat bort vår kö, berättar Gösta Ahlmark, verksamhetschef för kardeologkliniken.

Men så kom magsjukan, vilket gjorde att hjärtkliniken på grund av smittorisken tvingades ställa in alla planerade ballongsprängningar under sex veckor.

- På det viset fick vi en ny kö på knappt 100 personer, varav en hel del tvingas vänta längre tid än den gräns som Socialstyrelsen har satt. Det är i vissa fall en månad, i andra fall tre månader.

Därför började kliniken redan i januari att återigen jobba extra.

- Vi har kört extra under tre lördagar och tagit emot extra patienter även på vardagar. Kön har börjat minska, och framför allt har vi fått ned väntetiderna. Vi har inte längre så där väldigt långa väntetider, berättar Ahlmark.

- Till sommaren hoppas vi att vi har fått bort kön. Med kö menar vi då de som tvingas vänta oacceptabelt länge.

Men insatserna har kostat och kommer att kosta en del extra pengar. Och det är därför som hjärtkliniken hoppas på köpengar.

Men den informella kögruppen föreslår att det inte ska gå några pengar till hjärtkliniken i år.

- Jag har ännu inte hört någonting om detta. Jag väntar på beslut och motivering, säger Ahlmark.

Vid sidan om den här kösatsningen planerar hjärtkliniken för att kunna öppna för ballongsprängning även under helgerna, för att ta hand om de akuta fall som kommer in då.

- För närvarande är huvudskälet till att vi inte kan utföra ballongsprängningar under helgerna att vi saknar läkarkompetens. Vi har tre doktorer som kan arbeta helt självständigt med detta. Men ska vi kunna köra hela veckor och varje helg, dygnet runt, måste vi ha fyra läkare som kan arbeta självständigt. En läkare är just nu under utbildning. Så mot nästa vinter hoppas vi kunna jobba mer helger.

Som det är nu görs akuta ballongsprängningar från måndag morgon till lördag morgon.

- Trots att vi är den enda kliniken vid sidan av universitetssjukhusen som gör så mycket, tycker vi det är olyckligt att vi inte kan ha verksamhet alla dagar. Vi har det höga målet, berättar Ahlmark.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons