Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magsjuka - i sjukvården

Annons

Magsjukan, eller calicivirus-utbrottet som det kallas på fackspråk, är väldigt smittsam och leder till både diarré och kräkningar.

- Det vanliga är att man får hastiga kräkningar och diarréer under två dagar. Det smittar både i luften och genom kontakt, berättar hygiensjuksköterskan Catharina Hjortzberg-Nordlund.

Men efter 14 dagars problem, har lasarettet kunnat blåsa faran över och öppna avdelningarna.

- Jag är full av beundran för klinikernas sätt att hantera det här utbrottet. Genom att snabbt stänga avdelningarna har man lyckats begränsa detta till två avdelningar, trots att det är mycket smittsamt.

Att stänga en avdelning innebär att man inte tar emot nya patienter, och inte skickar i väg någon till något annat boende.

Trots bristen på vårdplatser har klinikerna lyckats med sin isolering.

- Det är mycket vitkigt att isoleringen sker snabbt när utbrottet börjar för att man ska kunna begränsa omfattningen. Det har klinikerna varit jätteduktiga på.

Men samtidigt som man blåser faran över för den här gången på de två avdelningarna i Falu lasarett, har rapporter om ett nytt utbrott kommit in.

- Det är Ludvika kommun som anmält att ett boende drabbats. Hittills har 20 patienter och tre ur personalen insjuknat, berättar Hjortzberg-Nordlund.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons