Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnetterapi på biblioteket

Annons

Lennart Franz, verksam i Lud- vikaföretaget Vision & Hälsa, har under hälsoveckan demonstrerat och berättat hur magnetfältsterapiutrustningen Bemer 3000 fungerar.

I Tyskland anses inte magnetfälts-terapi som något märkligt, utan har i stället integrerats i den vanliga skolmedicinen.

- Även i Norge använder man metoden. Det är snart bara Sverige som håller fast vid det traditionella, påpekar Lennart Franz.

Han påpekar att för 150 år sedan slog den svenska skolmedicinen in på en linje där enbart kemisk forskning ansågs vara vederhäftig.

- Och så är det fortfarande. Det är bara när kliniska studier finns i botten som en alternativ metod är rumsren.

Men det är förstås inte för att angripa den skolmedicinska trögheten som Lennart Franz gästar Smedjebacken under veckan.

Han är på plats för att övertyga Smedjebacksborna om att i hans sortiment finns utrustning som kan såväl läka skador som erbjuda ett nytt och friskare liv.

- Metoden, berättar han, utvecklades från början inom rymdforskningen.

- Det konstaterades att astronauterna var helt utpumpade efter rymdfärderna. Och man kom underfund med att orsaken var att de vistats utom räckhåll för jordens magnetfält.

Därför utvecklades konstgjorda magnetfält för att motverka astronauternas energibrist.

Den tyske professorn Wolf A Kafka forskade vidare och utvecklade Bemer-metoden, vilket står för Bioelektromagnetisk energireglering.

Sven-Erik Kihlström och alla andra som besökt Lennart Franz har fått lägga sig ned på en vilsäng med "spolmatta" för helkroppsbehandling.

Där har vederbörande fått ligga under ett antal minuter - i ett rörligt magnetfält.

Lennart Franz förklarar att när människan rör sig ute i naturen handlar det på sätt och vis om samma sak, fast tvärtom.

- Då är det människan som rör sig i jordens magnetfält.

I grunden anses den moderna människans bekväma livsstil vara ett av de största hoten mot hälsan. Eftersom kroppen är skapad för arbete och fysisk ansträngning uppstår sjukdomar när kroppens behov av rörelse inte tillgodoses.

Därmed skulle Bemermetoden kunna ses som ett sätt för dagens människor att på ett bekvämt sätt läka sina krämpor. Att på konstgjord väg tillföra cellerna energi och syresättning.

Nja, riktigt så enkelt är det inte menar Lennart Franz. Kroppen behöver även rätt kost, och motion allt eftersom kroppen återhämtar sig.

Även om den traditionella sjukvården betraktar Lennart Franz och "hans" metod med skepsis släpps han dock skolmedicinen nästan in på livet.

Under onsdagen denna vecka befinner han sig exempelvis i vårdcentralens väntrum, där han erbjuder avslappningsbehandlingar genom magnetfältsterapin.

På torsdag kväll håller Lennart Franz tillsammans med Jan Torberntsson en föreläsning för allmänheten i Folkets hus.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons