Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magiskt med gruvdykning

Annons

Tre av Baggbodykarnas har samlats ovanför den gamla gruvan i Tuna-Hästberg.

- Gruvor är magiska. Dessutom är de historiskt intressanta. Det finns bevis på att det fanns rörelse i den här gruvan redan på 1300-talet, berättar Daniel Karlsson.

Nicklas Myrin och Aron Juhlin lastar en vagn med bland annat tuber, lampor och torrdräkter. Utrustningen väger 50 kilo per person. Den gamla gruvan är Baggbodykarnas favorit. De besöker den minst en gång i månaden, året runt.

- Vi hittar alltid nya gångar och upptäcker nya saker, berättar Daniel.

Gruvdriften i malmgruvan lades ner 1968. Då slutade vattenpumporna och gruvan fylldes upp till grundvattennivå.

- Första

gången jag

besökte

gruvan var för åtta år sedan. Då var vattnet ett hinder för att komma ner djupare.

Men Daniel ville veta vad som dolde sig under vattenytan, och tog flera dykarcertifikat. Genom kurserna fann han likasinnade, och tillsammans började de dyka i gruvan.

- Till en början höll vi oss ganska nära ytan. Men i dag dyker vi ner till 120 meters djup och vi har i princip varit överallt i gruvan. Det är milslånga gångar och stora salar och mycket att se.

Gamla verktyg som lämnats kvar, lampor som hänger längs gångarna och gamla skyltar som visar vägen hör till attraktionerna.

- Allt är så intakt där nere. Väder och vind har inte kommit åt. Ovanför vattenytan har de flesta spår från gruvarbetarna rensats bort, men under ytan har inget förändrats, förklarar Nicklas Myrin.

Men det finns inget djurliv att beskåda i gruvans vatten.

- För att liv ska kunna frodas, behövs ju ljus så det är helt dött där nere. Det är också därför vattnet är glasklart. Det är drickbart grundvatten, berättar Daniel.

Att dyka i vanliga sjöar och hav och titta på fiskar är alltså inget som intresserar Baggbodykarna.

- Gruvdykning är en obeskrivlig upplevelse. Allting känns tredimensionellt. Det är en helt annan värld där nere, säger Nicklas.

Men vem som helst får inte dyka i gruvan.

- Man måste ha enormt mycket träning och utbildning, minst certifierad Advanced Nitrox. Om något händer där nere är det inte utrustningen som dödar dig. Det är ditt eget psyke. Om du får panik, så överlever du inte, förklarar Daniel.

Gruvdykning kräver mycket, både psykiskt och fysiskt.

- Det är viktigt med bra fysik om man ska ner på 120 meters djup och dyka. Man ska också undvika att dricka alkohol dagen innan och efter ett dyk.

Utrustningen är nedhissad, och dykarna börjar bege sig ned till gruvan genom ett schakt som går 80 meter under marknivå och lutar 45 grader. De klättrar ned på en trästege de själva byggt med 350 steg.

Efter drygt halva vägen ryker det om andetagen. Kylan börjar bli mer påtaglig, och solljuset från gruvöppningen omsluts allt mer av gruvans mörker.

Väl nere i gruvan är det ännu kallare. Det är is på flera ställen och det är becksvart. Killarna har med sig pannlampor och ficklampor som lyser upp gångarna. Gamla rälsspår, ledningar och kvarlämnade kläder är de enda tecken som finns på att här en gång fanns liv och rörelse.

En gångväg från schaktet leder till platsen där dykarna går i. En stege leder dem ned från gruvgången in i det glasklara vattnet.

- Där har vi en dekrompessionsstation, säger Daniel och pekar på ett rep sex meter under ytan.

- Vi måste gå upp i etapper för att lungorna ska klara sig när vi stiger upp från de djupen vi dyker i. Men det största hindret för oss är kylan. Temperaturen i vattnet ligger mellan 0 till +4 grader.

Gångarna och salarna under vattenytan sträcker sig flera mil, både djupare och längre bort. För att inte dyka vilse, har Baggbodykarna dragit linor längs alla gångar.

- Den där linan ligger ungefär på 16 meters djup, säger Daniel när han pekar på en lina under vattnet i en av de stora salarna.

Det är svårt att tro, då linan ser ut att ligga strax vid ytan.

- Sikten är helt otrolig här under vattnet. Man ser vad som ligger 60-70 meter framför en.

Killarna tar på sig torrdräkter.

- Sådana här djupa och avancerade dyk tar mycket på en. Så efteråt är vi ganska utmattade. Gruvmiljön är dessutom ganska påfrestande - det är mörkt, trångt och blött. Men det är det värt.

Under dagen gör de två dyk. Det första är på drygt en timme, och då går de ned på 120 meters djup. Det andra är på 40 minuter, och då går de ned 20 meter.

- Vi band ihop två system av linorna vi har lagt på 120 meters djup. Då kunde vi dyka längre bort till nya platser. Vi hittade en gammal borrslipningsstation som vi inte sett förut.

I november de åker till Florida för att ta dykarcertifikatet Full Cave. I Sverige är det endast ett 20-tal dykare som innehar den.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons