Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magasinet Fixas För Fest

Annons

Den gamla tegelbyggnaden intill centralstationen i Falun skulle kunna vara K-märkt. Det enorma men välbehållna godsmagasinet från slutet av 1800-talet har stått tomt i tio år. Men inte länge till. Nu ekar det i dunklet, men på torsdag flyttar FFF in och fyller Magasinet med människor och musik.

- Det är egentligen vansinne att byggnaden inte har utnyttjats mer, menar Stig Ryss, FFF:s områdeschef på Magasinet. Men festivalen är ett steg i rätt riktning.

Brandmyndigheten har godkänt 2 000 personer i lokalen, men festivalarrangörerna har valt att begränsa antalet besökare till 1 400 av trivselmässiga skäl.

Magasinet blir en av FFF:s stora scener. Den gamla perrongen lämpar sig också särskilt bra till uteservering i alla väder. Inga passerande tåg kommer heller att störa idyllen.

Magasinet hyrs och brukas av bland annat ett filmproduktionsbolag. Planer finns att köpa huset av SJ och på sikt göra Magasinet till ett samtidskulturcentrum.

- Jag tänker mig streetbasket, skateboard-åkning och cirkus härinne, förklarar Mats Omne på Matiné Film. Det här är en ball lokal - här måste vi göra någonting!

Tanken är att Magasinet ska utnyttjas bättre från och med nu. Genom FFF är projektet på god väg.

Chefen för FFF, Hasse Hjort ser också möjligheterna.

- Det är någonting speciellt med de här gamla lokalerna, menar han. Den nakna, industriella miljön har en särskild estetik, och här är det utmärkt att göra musik.

På lastkajen sitter tre nöjda herrar på rad: festivalchef Hasse Hjort, områdeschef Stig Ryss och restaurangansvarige Ingemar Eberstål. Att Magasinet är det bästa som hänt FFF, håller de samstämmigt med om.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons