Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maffian skulle mörda Castro åt CIA

Annons

CIA erbjöd medlemmar i den amerikanska maffian 150|000 dollar för att mörda den kubanske presidenten Fidel Castro i början av 1960-talet.

Uppgifterna finns i de hundratals sidor hemliga dokument som spionorganisationen nu släppt och som innehåller detaljer om några av CIA:s värsta olagliga operationer, under 25 år av mordförsök på människor i andra länder, inhemskt spioneri och kidnappningar.

Enligt CIA-chefen innehåller dokumenten "påminnelser om en del saker som CIA inte borde ha gjort".

Samlingen av CIA:s mindre berömvärda insatser kallas inom organisationen för "familjejuvelerna". Där beskrivs hur CIA kontaktade Johnny Roselli, högt uppsatt medlem i maffian för att utföra den känsliga uppgiften att ta livet av Castro.

"Det skulle göras mycket klart för Roselli att USA:s regering inte var, och inte skulle bli, medveten om operationen", enligt CIA:s handlingar.

Roselli kontaktade en annan man för uppdraget, Sam Gold alias Salvatore "Momo" Giancana, ledare för Chicagomaffian och Al Capones tronföljare.

Mafioson var inte nöjd med CIA:s förslag att skjutvapen skulle användas vid mordet utan föreslog i stället gift, " någon sorts starka piller som kunde läggas i Castros mat eller dryck".

"Sam antydde att han hade en tänkbar kandidat för uppdraget i Juan Orta, en kubansk regeringstjänsteman som fått pengar under bordet från spelsyndikatet och var ekonomiskt uppbunden. Orta hade möjlighet att komma åt Castro."

Roselli gav Orta giftpillren. "Men efter flera veckors försök fick Orta uppenbarligen kalla fötter och avsade sig uppgiften", står det i CIA-dokumenten.

Ingen av de inblandade fick betalt av CIA för mordförsöken. De lämnade till och med tillbaka de dödliga pillren till organisationen.

Efter det misslyckade invasionsförsöket i Grisbukten 1962 gav CIA upp försöken att mörda Castro.

TT

Mer läsning

Annons