Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Madelene - morgondagens åkeriägare?

Annons

Madelene Fahlman gick samhällsvetenskaplig linje med ekonomisk inriktning på gymnasiet. Därefter följde diverse arbeten, bland annat två år hos Pullman industrisugare i Smedjebacken och på handbollens kansli och bingohallen i Ludvika.

Dessutom tillbringades en termin på Karlstads universitet där hon läste till personalvetare.

- Jag hoppade av ganska snabbt. Det var verkligen inget jag trivdes med, säger Madelene.

För 1,5 år sedan tog hon körkortsbehörigheten CE, som är tung lastbil med släp, och går nu i pappas fotspår istället. Han är Kenneth Hermansson och äger Morgårdshammars åkeri AB.

-Jag kör timmerbil. Det är det bästa som finns. Visst blir man nervös någon gång i bland när det är vinter och halt i skogen. Men man kan alltid lyfta sista axeln (för att få mer tryck på de drivande däcken), låsa diffspärrarna och använda sandspridaren. Slir-ej (sandspridare) är bästa kompisen på vintern!

-Dessutom varnar vi varandra på radion om det är ett avsnitt där det är extra halt, säger Madelene som tycker att kamratandan är ett stort plus.

Två gånger har hon varit med om olyckor, men den ena gången var hon passagerare och hon har aldrig skadats allvarligt.

- En gång krockade jag med en mötande godsbil som fått sladd på släpet. Släpet hamnade i min hytt, men det gick bra. Hytten fick bytas, berättar Madelene.

Som timmerbilsförare arbetar hon skift, med arbete varannan vecka dag och varannan vecka natt.

- Den här veckan börjar jag vid fyra på morgonen och slutar runt tre när nästa förare möter upp. Det är lite olika var vi byter av varandra och det hänger på var vi lastar och har mottagningsplats.

I skogen väntar en grupplastare med kran som servar gruppen om åtta lastbilar och totalt är det uppåt 20 mottagningsplatser som förare kör virket till, allt från Skoghall i Värmland till Ljusne i Söderhamns kommun.

Vad framtiden har i sitt sköte, det har Madelene ganska klara åsikter om.

- Jag vill ta över efter pappa. Vi är ju bara två syskon och brorsan är inte alls lika intresserad. Och mamma brukar säga att "ja, nog lär det bli du som tar över".

Vad säger då självaste åkeriägaren?

-Vi två har inte diskuterat det än, och vi har inte pratat om det inom familjen. Men Madelene har ju visat sitt intresse och Stefan kör mest varningsbil än (följebil vid specialtransporter), säger Kenneth Hermansson.

- Än släpper jag inte åkeriet på några år. Men Madelene sköter det bra. Hon lägger skift och styr och ställer. Hon kan riva ifrån åt gubbarna också, helt klart.

-Jag är glad att någon är intresserad. Speciellt nu när jag legat borta i fyra veckor på körning då är det skönt att någon annan sköter det på hemmaplan, säger han.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons