Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Må bra-lektion för hjärtat på Lilltorpet

Annons

Det säger Elisabeth Källman som arbetar för hjärt- och lungsjukas förening i Dalarna. Hon åker ofta runt och informerar om stresshantering på lokalavdelningarna och i lördags arrangerade länsföreningen den årliga hjärtdagen på Lilltorpet i Falun.

Folk kom ända från Söderbärke för att höra läkare berätta om hjärtsvikt och en intresserad publik fick också information om kostens och motionens betydelse, liksom rökavvänjning och hjärt-lung-räddning.

- Allt det där sköts bra inom vården, men att få folk att ändra livsstil och bli en annan personlighet är inte enkelt, säger Elisabeth Källman, själv pensionerad infarktsköterska.

Att släppa alla måsten och våga vara svag, är något som Elisabeth tar upp när hon är ute och informerar om stresshantering.

Det är inte så viktigt att vara duktig jämt, att städa och att byta gardiner.

- Och att gråta är lika viktigt som att skratta. Särskilt män är rädda för det. Traditionellt drabbas de ju mer av hjärtsjukdomar, men vi kvinnor kommer snart i fatt, säger Elisabeth Källman.

Kroppskontakt talar hon också om, vid hudkontakt frigörs nyttiga endorfiner.

- Jag brukar säga "När det inte längre funkar så bra för er gubbar så slutar ni ofta ta i kvinnorna, men det är ju just då det behövs extra mycket värme och ömhet. Släng viagran, det blir bara prestationsinriktat", berättar Elisabeth.

Då skrattar gubbarna.

Att våga vara ensam, att stanna upp och lära känna sig själv, är en annan punkt på hennes anti-stress-lista.

- Nej, jag får inte folk att ändra personlighet. Men jag får dem att stanna upp och tänka till, säger Elisabeth som inte är så imponerad av informationssamhället där alla ständigt är tillgängliga. Att skärma av sig är nyttigt.

Nere i grindstugan satt Ove Söderholm, ordförande i Faluavdelningen för hjärt- och lungsjuka. Han hade fullt sjå att räkna kassan.

- Lotterna gick åt i en svinblink. Nu måste du skriva att fler medlemmar är välkomna, säger Söderholm, som inte nöjer sig med de 462 medlemmar han redan har.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons