Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M ska möta klimathotet

Annons

Moderaterna ska ta fram nya förslag för att möta klimathotet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kan tänka sig att växla fordonsskatt mot skatt på utsläpp.

Inför 1 800 moderata kommunpolitiker som samlats i Örebro pekade Reinfeldt ut miljöpolitiken som central för partiets fortsatta utveckling. Han målade upp en bild av klimatförändringarnas skrämmande effekter: översvämningar, utsuddade årstider, utdöende djurarter och extremt väder.

Han vill nu ge miljön en central roll när moderaterna ska utveckla sin politik med sikte på valet 2010. En arbetsgrupp ska tillsättas med uppdrag att ta fram nya fräscha förslag till partistämman 2009. Framför allt handlar det om åtgärder för att minska utsläppen inom transportsektorn och från uppvärmningen av våra bostäder.

Reinfeldt lanserade en konkret idé. Han kan tänka sig att ta bort eller minska fordonsskatten och i stället beskatta koldioxidutsläpp hårdare. Det skulle kunna handla om höjd skatt på bränsle eller en skatt utformad efter hur mycket bilen släpper ut. Reinfeldt vill att utsläppen och inte bilen ska angripas.

Statsministern ser ett problem i att hela 40 procent av den svenska bilparken är äldre än tio år och att många fordon fortfarande saknar katalysatorer. Regeringsalliansen har lovat att införa en premie för de som skaffar sig en miljöbil. En proposition är aviserad till i höst, men Reinfeldt kan ännu inte säga när regeringen anser sig ha råd att införa premien.

Själv har statsministerns familj en bil som slukar mycket bränsle. Reinfeldt har tidigare sagt han kan tänka sig en miljöbil, men först när det är dags att byta ut den gamla. Nu låter det dock annorlunda när frågan ställs om bilbyte.

Talet var det första stora partitalet sedan Reinfeldt blev statsminister och ett första försök att få med hela partiet på att satsa mer på miljö- och klimatpolitiken. Budskapet var att det inte längre behövs stora uppoffringarna för att rädda miljön och att miljöarbetet gynnar både företag och jobb. Därför är det lättare för moderaterna att i dag känna sig hemma i debatten än vad de gjorde på 70-talet.

TT

Mer läsning

Annons