Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M säger ja till homoäktenskap

Annons

Moderaternas partistyrelse vill se en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Beslutet togs vid moderaternas partistyrelsemöte under fredagen.

Det innebär att det blir upp till enskilda präster om de vill viga ett samkönat par.

Moderaternas partistyrelse kommer att föreslå partistämman i oktober att det införs en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Förslaget lyder : "Tiden är därför mogen för en könsneutral äktenskapslagstiftning med lika rättigheter och skyldigheter för alla oavsett om man väljer att dela sitt liv med någon av samma eller motsatt kön. Samma utveckling har på senare år skett i många av Europas länder".

"Dagens ordning där präster i Svenska kyrkan och vissa andra trossamfund har vigselrätt bör behållas. I enlighet med religionsfrihetens krav måste det få ankomma på trossamfunden att själv få avgöra vilka vigslar som är förenliga med respektive samfunds trosuppfattning".

Hans Wallmark, riksdagsledamot från Skåne, reserverade sig mot partistyrelsens beslut. Han tror att det kan bli rejäla diskussioner om det på partistämman i Gävle i höst.

Wallmark förordar i sin reservation en gemensam samlevnadslagstiftning med likartade rättsverkningar, men där det görs en distinktion mellan partnerskap och äktenskap.

TT

Mer läsning

Annons