Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M/S Gustaf Wasa - nu med stort K

Annons

Gustaf Wasa är ett representativt fartyg för de ursprungligen ångdrivna passagerar- och gods-transportfartyg som trafikerat Siljan, menar fartygsrådet vidare.

Båten är vidare samhällshistoriskt och personhistoriskt intressant. Fartygets historia är knuten till platser där hon fortfarande är hemmahörande och går i trafik, heter det i motiveringen.

K-märkningen av "Wasen" är efterlängtad.

- Det betyder en otroligt fin PR, erkänner Sörlin.

- På sikt säkerställs båtens drift.

Därmed kan konstateras att det händer en hel del inom båtbolaget i dessa tider. Lisskulla III hyrs ut till Gagnefs Ålvtrafik och så nu kulturmärkningen av M/S Gustaf Wasa. Nästa steg för båttrafiken i Siljan kan bli att även ångbåten Engelbrekt stämplas med det eftertraktade K:et.

Gustaf Wasa har varje säsong sedan 1976 varit till sjöss på Siljan. Att den nu K-märks innebär inte bara ekonomiskt bättre villkor. Båten kommer säkerligen också att attrahera än mer resenärer än tidigare.

Back Erik Johansson som fungerade som båtens kapten under många år och som inledde "Wasen"-karriären som eldare sommaren 1946 var också han glad att få höra om K-märkningen.

Matrosen, maskinisten med mera Erik Jalking berättar om att Gustaf Wasas K-märkning började undersökas på allvar bara för några månader sedan. Det beslutades senare att 20-talet båtar runt om i landet skulle K-märkas. Den första i raden blev ångbåten Primus i Sundsvall.

Jalking är inte sen att notera att Siljans flotta är en av världens mest bevarade.

- Världsunikt.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons