Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M-politiker vill utveckla IVPA

Annons

IVPA-verksamheten i Dalarna var ett hett ämne under valet år 2002. I viss mån var den hotad. IVPA står för I Väntan På Ambulans, och innebär att räddningstjänsten vid tillbud rycker ut och utför livräddande åtgärder i väntan på ambulansen. Falun, Säter, Ludvika, Gagnef, Rättvik, Älvdalen, Vansbro, Smedjebacken, Hedemora, Malung och Avesta är dalakommuner som idag har IVPA.

Gunnarsson är kritisk till landstingets, som han ser det, "tröga" sätt att behandla och utveckla IVPA-verksamheten samtidigt som larmen till IVPA ökade med 13 procent i Dala-mittområdet under år 2002. Räddningscheferna beräknar de nya kostnaderna till totalt 1,5 miljoner kronor, vilket enligt Gunnarsson är samma summa pengar som Landstinget Dalarna satsar på konstnärlig utsmyckning. IVPA-verksamheten är mycket värdefull och bör gå före utsmyckning enligt Gunnarsson, som i en motion yrkar på att landstinget ska lösa kostnadsfrågorna i snabbare takt.

Han yrkar också på att Landstinget ska förhandla med de kommuner i länet som fortfarande inte har IVPA samt att alla IVPA-bilar ska förses med defibrillatorer. Defibrillatorn motverkar hjärtflimmer genom elektriska impulser.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons