Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M-kvinnor flyttades upp

Annons

Falumoderaterna brukar gå så strikt som möjligt efter provvalsresultatet när partiet gör sina nomineringar. Men denna gång blev det inte så beroende på att partiets grand old lady Maj-Brit Fors ansåg valberedningens förslag väl mansdominerat.

- Det var tre män i toppen på listan och det gillade jag inte. På min tid var det mera jämlikt och så vill jag ha det för kvinnor tillför en dimension i politiken som är nyttig, säger hon.

Hon föreslog diverse omstuvningar och uppflyttning av kvinnor på listan. Efter tre omröstningar fick hon också som hon ville.

De två första namnen Mikael Rosén och Kurt Östlund, som gör come back i politiken, fick stå kvar. Men tredje man, Bo Jönsson, fick flytta ner ett steg till förmån för Lilian Eriksson.

Femtenamnet, nykomlingen Bo Wickberg, fick också flytta ner ett steg till förmån för Kerstin Schulz.

Även Jan-Olof Montelius fick släppa sin sjundeplats till nykomlingen Helena Nylund-Svahn som därmed flyttades upp ett steg.

Moderaterna har idag elva mandat i kommunfullmäktige. Men partiet har garderat sig för många fler om det skulle skrälla till i valet och har hela 49 namn på listan.

- Ja, vi har gott om resurser men listan ska ju också räcka i fyra år och det kan ju bli en del avhopp under den tiden, säger Falumoderaternas ordförande Kurt Östlund.

Noteras kan också att riksdagsmannen Rolf Gunnarsson ställde upp som 49:e man på listan. Han är populär i vissa läger och kan samla på sig så många kryss att han klättrar upp. Men en plats i fullmäktige lär han knappast vilja ha då han lägger mest krut på landstinget där han också kandiderar.

Så här ser övre delen av M-listan ut:

1. Mikael Rosén

2. Kurt Östlund

3. Lilian Eriksson

4. Bo Jönsson

5. Kerstin Schulz

6. Bo Wickberg (nykomling)

7. Helena Nylund-Svahn (ny)

8. Jan-Olof Montelius

9. Katarina Hjortzberg-Nordlund

10. Monica Saetre

11. Erich Colberg

12. Anders Hedlund

13. Bertil Eek

14. Lars Apelqvist

15. Mats Rudert

16. Christina Haggren (ny)

17. Marissa Ernlund (ny)

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons