Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M följer kd:s hårda linje

/
  • M-ledare. Moderaterna, med ordförande Anne-Lie Stenberg, väljer likt kd att ifrågasätta byskolors existens i spartider

Annons

I morgon går remisstiden ut för skolchef Lars Nybergs utredning och skolbesparingar i knappa niomiljonersklassen. C har genom stöttepelarna Lasse Nygård och Aarno Magnusson tidigare aviserat att de vill behålla byskolorna.

Fp värnar också om byskolorna men kan tänka sig att exempelvis Gropens restaurering skjuts på framtiden. En besparing i 2-miljonersklassen. S behåller byskolorna men är inte främmande för en eventuell skattehöjning för att stötta skolekonomin.

- Vi har tre ben att stå på, säger Lars-Erik Jansson, s. Skatter, taxor och räntor. Vi har förstått problemet under lång tid. Vi har lägst kommunalskatt i Dalarna. Det har vi sett som en ära men ändå flyttar inte folk hit.

Höj skatten och satsa på skola, vård och omsorg, menar Jansson. Miljöpartiet värnar också om byskolornas framtid men underkänner sparkravet och vill lägga kosmetiska satsningar i malpåse.

Lars Nybergs sparförslag bygger på två alternativ. Ettan där ett par byskolor försvinner och alternativ två som innebär den mjukare linjen med effektivare lokalutnyttjande och förskolors intåg i byskolorna. Alternativ ett bedöms som mest spareffektivt.

Kd, med ordförande och tillika ordförande i bildningsnämnden Sakarias Winberg i spetsen, får alltså medhåll av m. Nedläggnimng av byskolor/byskola kan vara en lösning i besparingstider. M:s remissvar, som blev klart sent på torsdagseftermiddagen, pekar på en avveckling av Sjugare skola och att berörda elever erbjuds fritt val av skola i kommunen. Skolbyggnaden bör säljas. På det viset sparar kommunen fem miljoner i investeringar. M föreslår också en enhetlig elevpeng och skolors profilering.

M föreslår vidare att förskoleverksamheten i Djura tas in i skolan och att samarbete inleds med Kyrkskolan i Gagnef. Dessutom rekommenderar m med Anne-Lie Stenberg i spetsen att Ullvi och Gärde skolor ansöker om startande av friskola.

- Fritt val av skola

- Elevpeng som följer eleven

- Avveckling av Sjugare skola, försäljning av fastigheten och investeringsbesparing som bildningsförvaltningen får ta del av

- Fler bra friskolor i kommunen

- Samarbete med Gagnefs kommun

- Översyn av skolledarnas arbetsområden

- Se över möjlighet till samarbete med andra aktörer

Mer läsning

Annons