Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxresa gav skattesmäll

Annons

Det var i maj 2002 som 110 personer, varav närmare 25 från Dalarna, bänkade sig i flygplanet med destination Milano. Där väntade fyra dagars konferens på temat "Livets goda". Bland annat skulle koncernens nya arbetssätt presenteras.

Kostnad: 2,3 miljoner kronor, eller 21 000 kronor per person.

Nu reagerar Skatteverket på Milkos avdrag för resan. För mycket av "Livets goda" och för lite konferens, konstaterar skattenämnden som upptaxerar Milko med 690 000 kronor.

Dessutom krävs företaget på över 270 000 kronor i skatte- tillägg och underkända moms-avdrag.

Enligt Skatteverket skulle konferensen likväl ha klarats av på två dagar med en övernattning inom Milkos verksamhetsområde i Mellansverige.

Den effektiva konferenstiden var endast elva timmar och bara delar av programmet var inriktat på Milkos produkter och arbetssätt, enligt Skatteverket.

Dessutom hade studiebesöken tveksamma mål - dels till en mycket stort, dels en mycket exklusivt supermarket i Milano som långt ifrån säljer Milkoprodukter. De besökte också en vingård.

"Resan innehåller ett stort inslag av rekreation och nöje varför resan snarare kan hänföras till en nöjesresa än till en konferensresa", skriver skattenämndens ordförande Anders Boström i beslutet.

Han medger ändå att Milko haft ett visst utbyte av resan och godkänner därmed avdrag för en konferens i Sverige med rimligare proportioner för en kostnad på 450 000 kronor.

Milkos ledning är inte oväntat missnöjd med skattesmällen. Bland annat hävdar företaget att den totala konferenstiden var hela 14,5 timmar, att det inte rörde sig om lyxrepresentation och att resan resulterat i en säljframgång.

Skattenämndens beslut kan överklagas under hela fem år efter utgången av det aktuella taxeringsåret. En överklagan prövas först av skattenämnden igen innan det går vidare till länsrätten.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons