Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssnade till åsikter

Annons

En liten skara människor hade samlats utanför socialdemokraternas kontor på Östra Långgatan i Säter på lördagsförmiddagen. I centrum stod den socialdemokratiska riksdagskvinnan Barbro Hietala Nordlund, som lyssnade på folks synpunkter. En av dessa kom från Hans Josefsson i Bispbergshyttan. Han tycker att Dalatrafik kör alldeles för få bussturer mellan Säter och Stora Skedvi så här års.

- Jag måste bli hämtad och skjutsad hem av en arbetskamrat, annars kommer jag varken till eller från arbetet, säger han.

Flera av de förbipasserande stannade till och talade med Barbro Hietala Nordlund. Ett av samtalsämnena var Säters sjukhus och avvecklingen som ägde rum under 80-talet.

- Jag tror att vi gjorde den vid rätt tidpunkt. Då fanns det fortfarande resurser. Några år senare kom lågkonjunkturen, säger Barbro Hietala Nordlund.

Men övergången har inte varit smärtfri. På flera håll i landet, fram för allt i storstäderna, har många psykiskt sjuka blivit uteliggare.

- Men här i Säter har vi inte sådana problem, säger hon.

Hon får medhåll av några Säterbor som står bredvid. En av dem säger dock att nedskärningarna har gått för långt.

I en opinionsundersökning som publicerades i Dagens Nyheter på fredagen, framgår att socialdemokraterna tappar mark. Istället ökar väljarnas förtroende för centern och folkpartiet. Det tror Barbro Hietala Nordlund förklaras av att partierna nyligen har haft sina stämmor. Hon påpekar också att socialdemokraterna under hennes tid som riksdagsledamot, aldrig haft ett bättre utgångsläge.

- Om siffrorna sjunker så tror jag att det taggar oss. Jag känner ingen större oro.

Ett av de större problemen hon ser är valskolket.

- Det är en överlevnadsfråga för demokratin att få folk som upplever misstro mot politiker att gå till valurnorna.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons