Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysande stjärnelever

Annons

Nu har ni läst det unika slutbetyget för gymnasieeleven Alexander Enström, Lima. Han hade högsta betyg, MVG, i alla 33 kurser som han läst under sina tre år på natur- vetenskapliga programmet i Västerdalarnas gymnasie-skola, VDG.

- De har aldrig hänt i vår skola förut att någon gymnasieelev haft MVG i allt, säger rektor Ulla Mattsson.

Fast Alexander har gjort det förr. Slutbetyget i nian såg också ut på samma sätt.

Stipendiekommittén vid VDG hade inga stora problem då det skulle utse årets elev på gymnasiet i Malung.

Vad ska det då bli av en sådan begåvning?

- Jag vet faktiskt inte alls, jag har egentligen inget specialområde. Nu ska jag ha ledigt och se på fotbolls-EM, för det har varit mycket jobb bakom det här betyget.

- I höst ska jag in och göra värnplikten i Östersund och då får jag försöka fundera ut vad jag ska satsa på. Det lär bli någon form av studier men just nu känns det gott att få göra något annat ett tag, säger Alexander.

En annan mycket meriterad elev hade Malungsgymnasiet bland avgångseleverna på alpina skidgymnasiet.

Frida Hansdotter, hemmahörande i Norberg, tog hela hem fem SM-medaljer i vintras. Silver i stora SM i kombination. I SM för äldre juniorer var hon på pallen i alla discipliner: Guld i parallellslalom, silver i störtlopp, slalom och kombination samt brons i storslalom. Resultat som väcker förhoppningar om en ny "Pernilla" eller "Anja" i vardande.

- Nej stopp där, jag är en Frida och inget annat, säger den tuffa tjejen.

Frida har en klar målsättning för den närmaste framtiden. Hon är redan med i B-landslaget och har siktet inställt mot A-laget.

Men först ska hon göra som Pernilla Wiberg en gång gjorde, gå ett fjärde år på skidgymnasiet i Malung.

- Det har blivit så mycket resor och tävlingar i vinter så att jag har en del att ta igen i studierna. Och så trivs jag kanonbra på skidgymnasiet i Malung, säger Frida, som säkerligen kommer att låta höra talas om sig framöver.

Ytterligare några stipendiater hyllades då gymnasiet hade avslutningen i kyrkan: Emil Willemark på tekniska programmet för sin framåtanda och förmåga att lösa problem. Pierre Johansson på elprogrammet fick elbranschens stipendium. Linnea Hedlund och Helena Hurtig fick musikskolans stipendium.

Speciella minnesgåvor fick alpinelever som vunnit SM-medaljer i vinter: Martina Hultén, silver, Olof Buchar, silver gånger två, Cecilia Schenk, silver, och Cecilia Larsén, brons.

Efter studentlunch i VDG-matsalen blev det sedvanlig kortege från skolan till Grönlandsparken där massor av anhöriga och vänner till studenterna mötte upp med hyllningar.

Och över alltihopa lyste moder sol.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons