Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyrikern och psalmförfattarinnan Eva Norberg-Hagberg har avlidit

Annons

Hon föddes på Karlberg i Ludvika som dotter till Elsa och Hjalmar Norberg från Sunnansjö. Och Sunnansjö kom långt senare att bli den plats dit hon skulle komma att återvända.

Men livet skulle först föra henne på en lång resa med många anhalter i Södermanland och Mälardalen. Hon gifte sig med prästen Karl-Erik Hagberg och bytte bostadsort allt eftersom han fick nya tjänster i olika kyrkor. Hon inledde sitt författarskap på 1940-talet. Det var lyrik, det var psalmer. Ändå hade hon aldrig ambitionen att vara författare. Dikterna samlades och blev till en bok. Psalmerna letade sig in i psalmboken och i den senaste upplagan finns 16 psalmer som hon skrivit texten till. Bland annat den som börjar med "Det gungar så fint när han bär dig, mitt barn", psalm 606 och den kanske allra mest omtyckta. Den är tonsatt av Lars-Åke Lundberg som hon även samarbetade med i den senaste psalmbokskommittén.

Själv var hon mycket glad över sin fäbodpsalm från Älvdalen, nr 629, baserad på en folkmelodi. När inspirationen inte riktigt ville infinna sig, besökte hon Bastberget och däruppe fann hon orden.

Nämnas ska även hennes översättningar av carols, engelska andliga visor.

Eva Norberg-Hagberg arbetade som bibliotikarie i Strängnäs och Sigtuna på 1970-talet, men i början av 1980-talet tog hon steget att återvända till barndomens bygd i Sunnansjö, den bygd hon burit med sig i själ och hjärta.

Hon bosatte sig i sin farmors gamla stuga. För fyra år sedan drabbades hon av stroke och hamnade på Solgärdet. Ett halvår senare inträffade det ovanliga att någon flyttade hem från äldreboendet.

Stugan hade då handikappanpassats och med hemtjänstens god stöd kunde hon återvända till fädernegården ytterligare en tid.

Närmast sörjande är sönerna Erik och Olle med familjer.

BO JOHANNESSON

Mer läsning

Annons