Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckodag på ABB

Annons

Per Lennart Berg som är informationschef vid ABB Utilities kommenterar Mexikoprojektet så här:

- Vi släpper inga detaljsiffror vad olika delar i kontraktet är värda. Men vi har flyt och tar order. Det är kul just nu, säger Berg som inte utesluter att den rekordartade beställningsingången gör att ABB tagit marknadsdelar inom kraftöverföring.

Mexikobeställning är värd över 1,1 miljarder kronor. Det handlar om en leverans till en välkänd Ludvikakund, Mexikos nationella kraftbolag Comision Federal de Electricidad (CFE).

Den gäller ett 242 kilometer långt kraftöverföringssystem som ska förstärka länken mellan landets största vattenkraftverk vid Manuel Moreno som byggs ut till 1 500 megawatt och det nationella kraftnätet.

400 kilovoltsledningen får en ny transformatorstation i Cerro Del Oro dit Ludvikas leveranser ska gå.

ABB i Mexiko leverera kraftledning och leder projektet. En tumregel är att värdera en mil kraftlinje till cirka 3,5 miljoner dollar, alltså här 800 miljoner dollar av projektvärdet.

Ludvikaleveranserna för flera hundra miljoner gäller högspänningsbrytare, avledare, mättransformatorer och kondensatorer från High Voltage Products och reaktorer från Transformers.

Detta är det fjärde större kraftöverföringsprojektet ABB har fått i Mexiko sedan slutet av 2000. Också denna gång finns ABB:s mexikanska partner Techint med i konsortiet.

I Sydafrika rapporterade ABB nästa framgång som bekräftar att ABB är världsledande på likriktare. En beställning värd 255 miljoner kronor till ett aluminiumsmältverk i Sydafrika, som byggs ut av gruvkoncernen BHP Billiton.

Kontraktet omfattar också massor med kraftkomponenter som en transformatorstation och elfilter.

- Vilket flyt vi har men Sydafrikaprojektet kommer inte att beröra ABB i Ludvika, säger informationschef Per Lennart Berg och gratulerar kollegorna i Schweiz till att fylla på i sina fabriker.

Det är Statoil som står för den bästa norgehistorian på länge. Statoil gav ABB en order värd 1,3 miljarder norska, över 1,6 miljarder svenska kronor på jobbet med två gigantiska gaskomprimeringsanläggningar på vardera 40 megawatt som ska öka trycket och produktionen av gas i Troll A-plattformen som NLT rapporterat var på gång.

- Statoil har sagt att de inom loppet av en vecka också kommer att ge ABB kontraktet på HVDC Light-överföringen från land till Trollplattformen. Den ingår inte i dagens kontrakt, säger ABB Norges informationsdirektör Halvor Molland till NLT.

Pilotinstallationen med HVDC till en plattform väntas öppna en mångmiljardmarknad för HVDC-tekniken. Molland har inte underlag för att bedöma om Statoil också kommer att ge ABB beställning på två kabellindade högspänningsmotorer, Motorformer, för att driva kompressoranläggningarna. I så fall blir det bingo för kabelteknologin. Trollprojektets totalbudget är på tre miljarder norska kronor.

I USA väntar ABB Ludvika på att den offentliga prövningen av det av guvernören i Kalifornien redan undertecknade HVDC-kontraktet till Sylmar ska vinna laga kraft. Det ser bra ut enligt NLT:s källor vilket innebär att ABB inom kort tillkännager en order på ytterligare 1,1 miljarder som ska in i redan överfulla fabriker.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons