Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat projekt för struliga ungdomar

Annons

Det handlar om social- och utbildningsförvaltningens årliga sommarprojekt för så kallade struliga ungdomar i åldrarna 13-16 år.

Syfte med projektet, som genomförts under några somrar, är att ge ungdomar i riskzonen en "strukturerad vardag" under några veckor.

Konkret handlar det om att de praktiserar på någon arbetsplats under tre veckor. De som arbetar minst 56 timmar får ett stimulansbidrag på 25 kronor per arbetad timme.

En sammanfattning av årets projekt presenterades vid onsdagens möte med social- och utbildningsnämndens arbetsutskott.

I sammanställningen konstateras att projektet haft en mycket positiv inverkan på flera av ungdomarnas utveckling.

Alla 19 ungdomar har klarat tilldelade arbetsuppgifter, ingen har haft ogiltig frånvaro, några har fått utmärkta skriftliga vitsord och några erbjöds fortsatt sommarjobb och två har blivit erbjudna att jobba extra.

I utvärderingen noteras att ungdomar som skolkar och har problem att klara godkänt i kärnämnena och råkar i problem på sin fritid, på praktikplatsen visar att de klarar att ta ansvar.

De växer som individer bland annat genom att de blir bemötta med positivism och det beror till stor del på att de vill och har ambitionen att göra något vettigt under sommarlovet, framhåller fritidsassistenterna Roger Lindström och Johan Engh.

Projektet kostade i år kommunen 54 356 kronor. Därav uppgick stimulansersättningen för 1 874 arbetade timmar till 46 850 kronor. Synnerligen väl använda pengar, tycker politikerna i arbetsutskottet.

- Vi tillstyrker redan nu att det reserveras pengar för detta även nästa sommar, säger andre vice ordföranden Gun Andersson (c).

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons