Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat musikaliskt möte

Annons

Det hela började för ett halvår sedan då Pär från Ludvika och David från Nyhammar träffades som lärare och elev på musikskolan i Ludvika. De pratade ihop sig och upptäckte att de hade samma musiksmak. Åldersskillnaden till trots arbetar de mycket bra tillsammans. I dag träffas de fortfarande på musikskolan där Pär är Davids gitarrlärare.

De spelar både pop och rock. De använder sig av elgitarrer och ibland trummor som då spelas av Pär. Pär berättar att de brukar välja ut rocklåtar och sedan göra dem lite mjukare genom att spela "unplugged", det vill säga akustiskt.

Ljudanläggningen är lånad från musikskolan och det har fungerat bra. Trots det hoppas de på att få sponsring för att kunna köpa in en egen anläggning.

Båda sjunger. Ibland ensamma, ibland tillsammans i stämmor.

De spelar mest covers men har även arrangerat ett eget potpurri. Det är ett lättsamt sådant för yngre lyssnare med låtarna "Ja, må han leva", ledmotivet till Bamse, samt från tv-spelet Super Mario Bros.

En förebild för pojkarna är Mattias "IA" Eklund från Göteborg som blandar musikstilar. Gruppen Nirvana är en annan.

Vid val av låtar brukar de först fundera på egen hand och sedan komma till varandra med förslag. Det är musiken som styr deras val. Är sedan texten bra är det ett extra plus i kanten.

- Men texter som innehåller fula ord väljer vi bort, säger Per.

Hittills har de hunnit med sju spelningar. Publiken har då mestadels varit ungdomar på högstadiet, men på senare tid också vuxna. En gång har de agerat förband åt reaggebandet Lion Dab.

De har spelat flera gånger i Cassels. Något som de har att tacka Erik Nordström, Davids musiklärare, för.

Det som sporrar dem är att de tycker om känslan att spela inför publik.

- Man får en kick av det, säger Pär.

Sommaren ser lugn ut. De har fått ett erbjudande om att spela på ett födelsekalas, men har inte riktigt bestämt sig.

Drömmen om att försörja sig som musiker finns hos dem båda. Och utvecklingen går framåt. Medan David på senare tid har börjat sjunga ensam med bakgrundsmusik, spelar Pär i ett hårdrocksband som heter "Dolly is dead".

Pär, som gått ut gymnasiet, är intresserad av en ny musikhögskola i Borlänge. David, som fortfarande går i årskurs åtta, funderar på att söka till musikerutbildningen Rytmus i Stockholm. De kommer i så fall att gå skilda vägar, men kanske kan nya kontakter knytas som driver dem framåt i musikbranschen?

ANNA JOHANNESSON

Mer läsning

Annons