Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat firande i Gagnef

Annons

Trots ihållande regn samlade midsommaraftonens majstångsresning på festplatsen vid Gagnefs minnesstuga över 1 000 personer.

Under ledning av Arne Bohman restes stången till musik av Gagnefs spelmanslag, vars ledare Sven Roos torrt konstaterade att vädret inte var det bästa:

- Det är så vått att stråkarna lägger sig som döda fiskar över strängarna.

Men bra lät det, upp kom stången och fart blev det på dansen, såväl uppvisningen av Gagnefs folkdanslag och dansen kring stången som dansen på banan. Gunnel Staffas var som vanligt dansledare, men i spelmanslaget debuterade Martin Inges blott åttaårige sonson Gustaf.

Och det var de lokala musiktraditionerna och de många duktiga musikerna som Bengt Råsled uppehöll sig kring i sitt högtidstal. Han inledde med att berätta att hans granne Per-Erik Liss konstaterat att han nog skulle ha en framtid som bysnickare i Gagnef.

Därefter redogjorde han för sitt drömbygge, sin näringspolitiska vision om skapandet av en musikakademi i Gagnef.

- Jag skulle vilja se en musikhögskola i den här natursköna och på musiktraditioner så rika bygden. När Elin i en av granngårdarna går till skolan gör hon det med ett musikinstrument på ryggen och bygdens musikaliska storheter är många, sade han och nämnde Lindbergsläkten, Nils F Nygren, Artur Erikson och familjerna Ihlis och Sjönneby.

Bengt Råsled menade att Gagnef kan bli ännu mer känt som bygden där det skapas musik, men också tonsättare, kompositörer och musiker.

- Att Kungliga musikhögskolan i Stockholm söker en ny lokalisering kan av en framsynt och handlingskraftig kommunledning ses som en utmaning. Den här bygden - med enorma tillgångar i form ren luft, klart vatten, undersköna solnedgångar över åkrar och berg och med en stillhet som på många platser i världen är en bristvara - är som gjord för musik, tyckte han och drömde om att skicka studenter till Gagnefs fäbodar för att där skapa sina förstlingsverk.

Han konstaterade att det var en dröm, en vision, men att sådana förverkligats på många platser, inte minst i Grythyttan och Jukkasjärvi:

- Trots att han länge möttes av människor som envetet repeterade "Dä går int" förverkligade Yngve Bergkvist ishotellet i Jukkasjärvi och gjorde världsturism av mörker och kyla.

Byggaren Råsled fastslog att det finns enskilda och organisationer som är beredda att satsa på bra projekt och att det handlar om att genom systematiskt arbete hitta dem och intressera dem för den här idén.

- Tänk er en musikakademi till minne av Oskar Lindberg, en Academy of Oskar Lindberg between the rivers, uppmanade Råsled och spelmanslaget stämde i med Gammal fäbodpsalm i Oskar Lindbergs Gagnefsarrangemang.

Tradition förenades med nytänkande och historia med en ljus framtidsvision baserad mer på möjligheter än svårigheter.

Det skedde visserligen i hällande regn, men på Solsheden.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons