Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad satsning på män

Annons

Bakgrunden var att man noterade att cirka 70 procent av de som var registrerade arbetslösa vid arbetsförmedlingen var män. Och det var män som i huvudsak arbetade inom bygg- anläggningsbranschen och liknande. Malungs kommuns socialförvaltning, arbetsförmedlingen, Kreativ Utveckling och datorteket inledde då ett samarbete för att komma åt de här problemen.

I Malungs kommun är det kommunen som är den största arbetsgivaren och man har under semestertider svårt att få vikarier till just omsorgen. Inom omsorgen är också arbetet oftast tungt vilket innebär att fler män har en plats inom omsorgen.

Det var arbetsförmedlingen i Malung som fick en idé om att sammanföra parterna för att hitta lösningar. Det slutade med att det startades ett mindre projekt där män skulle få en inblick i hur det är att arbeta inom vården.

En grupp med 13 män har nyligen avslutat sex veckors praktik och en andra grupp håller som bäst på med detta. Från den första gruppen kan man redovisa ett lysande resultat. Av de tretton män som ingick arbetar fyra inom sina ordinarie arbeten, fem har fått vikariat inom omsorgen i sommar och tre har hittat en annan lösning på sin arbetssituation.

- Syftet är inte att byta yrke utan att man ska kunna komplettera sina säsongsbundna arbeten säger Karin Bergman vid arbetsförmedlingen i Malung.

- Vi är också förvånade hur de män som deltagit visat sig vara mycket positiva och flera har faktiskt efter de här veckorna förklarat att man skulle kunna tänka sig att arbeta vidare inom omsorgen, säger Jan Kapla vid Kreativ utveckling i Malung.

De män som deltagit i projektet har varit i åldrarna från 20 år till drygt 60 år. Förutom att man haft praktik i omsorgen har man också gjort en hel del studieresor som varit mycket uppskattade av deltagarna.

- Vi har också noterat att de som varit ute på fältet och praktiserat har gjort mycket bra ifrån sig, säger Christer Lövgren vid kommunens Datortek.

I Malung har man lyckats med det här projektet och man har funnit en egen väg att utföra det. Liknande projekt har tidigare genomförts i en del andra kommuner men med varierande resultat. Efter det lyckade projektet är det flera kommuner som hört av sig till Malung för att dra lärdom hur man lagt upp det här projektet som varit så lyckat.

- Vi har funnit vår väg och den har visat sig vara mycket lyckad och därför kommer vi att fortsätta med liknande projekt inom omsorgen, säger Karin Bergman vid arbetsförmedlingen i Malung.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons