Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad satsning mot huvudlöss i Falun

Annons

Över hela landet talar man om en huvudlössepedemi bland skolbarn efter julhelgen.

Men i Falun har man lyckats bromsa lössens spridning.
– Jag tror att de allmänna kamningsdagar vi utlyste i början av hösten haft effekt, säger Gun Bökman, samordnare för kommunens skolhälsovård.

För 20 år sedan var löss något sällsynt i svenska skolor. Idag är det vanligt att flera elever i varje klass drabbas under en termin – många flera gånger om.

– Förekomst av löss går upp och ned. Nu har vi haft löss i ungefär 15 år. Det var ovanligt under lika lång tid, förhoppningsvis följer en sådan period snart igen, säger Gun Bökman.

Apotekets försäljningssiffror visar att lusmedel säljer som aldrig förr, men på apoteken i Falun har försäljningen minskat sedan i höstas.

En helg i slutet av augusti genomfördes för första gången en gemensam kampanj i alla Falu kommuns skolor där föräldrar till barn från förskoleklass till sexan uppmanades att gå på lusjakt i barnens hår.
– Vi skickade hem information om hur man kammar och vad man ska göra om man hittar löss, säger Gun Bökman.

Så blir du av med lössen

Lössen sprids genom kontakt huvud mot huvud eller via borstar och huvudbonader.
Finkamma hela familjen regelbundet med luskam över ett vitt papper eller en spegel.
Lössen är vanligen grå-gula och en till tre mm långa. De lever av blod i hårbotten och överlever upp till ett dygn utanför hårbotten.
Behandla bara den som har löss, aldrig i förebyggande syfte eftersom lössen kan bli resistenta och medlen blir overksamma.
Upprepa behandlingen efter en vecka då äggen kläcks. Kamma igenom håret dagligen en till två veckor efter avslutad behandling.
Sök läkare om barn under sex månader får löss och om lössen inte försvinner trots behandling och återsmitta inte är trolig.
Fakta: apoteket.se

Mer läsning

Annons