Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad jakt på jobb

Annons

Joakim Andersson är en av tre arbetsförmedlare som jobbar uppsökande i de tre nämnda kommunerna. Han berättar att han och kollegorna gör oannonserade besök hos små- och medelstora företag. De knackar dörr helt enkelt.

- Vi frågar företagaren om det finns tid i tio-femton minuter för lite ömsesidig information. Vi berättar om de tjänster vi kan erbjuda och företagaren ger en bild av sin situation. Vi tar mot ett uppdrag och levererar ett antal sökande, säger Joakim Andersson.

Det finns tusentals små- och medelstora företag i Mora, Orsa och Älvdalen och hittills har bara ett par hundra besökts. Resultatet är ändå förbluffande gott.

I Mora har det gjorts 82 företagsbesök som renderat i 31 jobb.

I Orsa har 20 jobb blivit frukten av 43 besök.

Älvdalen har fått 67 företagsbesök som givit 17 jobb.

Det här är alltså jobb som inte kommit fram annars ?

- Det kan jag inte påstå med säkerhet, men rekryteringsprocessen har säkert tagit längre tid, säger Joakim Andersson.

Han tillägger att den information arbetsförmedlarna gått ut med till företagarna har mottagits positivt.

Det bekräftas även av länsarbetsdirektör Michael Leufkens som kan överblicka Arbetsförmedlingens jobbjakt över hela Dalarna.

- Under tiden 15 december fram till 15 februari har 15 arbetsförmedlare i länet gjort 1 139 företagsbesök vid små och medelstora företag inom privata sektorn. Besöken har resulterat i 350 nya jobb av olika typer och dessutom ett par hundra praktikplatser.

- Den uppsökande verksamheten har därtill givit oss kontakter med många arbetsgivare, kontakter vi inte haft tidigare.

- Vi kan även utläsa en positivare trend i vår statestik som för januari i år visar att vi hade 1 500 anmälda lediga platser. I fjol vid motsvarande tid var det bara hälften.

- Jag kan inte påstå att allt beror på jobbjakten. Vi kan nog tacka en positivare konjunkturkurva för en del av resultatet också, säger Michael Leufkens.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons